Президентът на Русия Владимир Путин обяви, че желанието на Вашингтон да обсъжда предложенията на Русия за сигурност, целящи ограничаване на разширяването на НАТО на изток, било "позитивно", информира "Ройтерс".

"Досега сме свидетели на позитивна реакция. Американските партньори ни казаха, че са готови да започнат тази дискусия, тези преговори в самото начало на следващата година" в Женева, отбеляза Путин пред журналисти на ежегодната си пресконференция в края на годината.

Путин обвини Запада за напрежението след края на Студената война

Путин обвини Запада за напрежението след края на Студената война

Западът оценил неправилно изхода от Студената война

Русия миналата седмица представи на САЩ и НАТО проектопредложения, обобщаващи исканията ѝ в замяна на деескалация на напрежението около бившата съветска република Украйна.

В документите се настоява, че НАТО не трябва да приема нови членове във военния алианс и призоваха да не се създават военни бази в бившите съветски републики.

"Не трябва да има разширяване на НАТО на изток", разгорещи се Путин и допълни: "Топката е в тяхното поле."

Европа се тресе, никой не може да спре Путин срещу Украйна

Европа се тресе, никой не може да спре Путин срещу Украйна

Във Вашингтон, както и в Париж, подсилването на войските по границите на Украйна се счита за по-тревожно от това, което се случи през пролетта

Той за пореден път лансира руската теза, че НАТО бил "измамил" Русия с пет последователни вълни на разширяване след края на Студената война и САЩ били на прага на Русия със свои ракети.

"Трябва да ни дадете гаранции, и незабавно - сега", настоя Путин.

Русия искала да избегне конфликт с Украйна и Запада, увери руският държавен глава и добави: "Това не е нашият (предпочитан) избор, ние не искаме това. Надявам се развитието на ситуацията да продължи по този път."

САЩ не можели да диктуват условията за преговори с Русия

САЩ не можели да диктуват условията за преговори с Русия

"Това няма да се получи"

Обширните искания на Русия бяха отхвърлени от няколко членове на предвождания от САЩ алианс.

Вашингтон отбеляза, че е отворен за дискусии, но все още не е дал подробен отговор на предложенията на Москва.

Западни правителства обвиниха Москва в струпване на войски близо до границата ѝ с Източна Украйна, където Киев се сражава с проруските сепаратисти малко след анексирането на Крим през 2014 г.

Русия провежда учения с десантчици близо до границата с Украйна

Русия провежда учения с десантчици близо до границата с Украйна

Войниците симулират превземане на район като част от настъпателна операция

САЩ и Европа предупредиха Русия, че рискува безпрецедентни санкции, ако Путин предприеме военна атака срещу съюзника на НАТО Украйна.

Русия отхвърля обвиненията на Украйна и САЩ, че може да подготвя инвазия в Украйна още следващия месец с десетки хиляди руски войници, разположени близо до общата им граница.

Москва настоява, че се нуждае от обещания от Запада, включително обещание да не провежда военна активност на НАТО в Източна Европа, защото сигурността ѝ била застрашена от нарастващите връзки на Украйна със западния военен алианс и възможността ракети на НАТО да бъдат разположени срещу нея на украинска територия.

САЩ: Само Русия има войнствена реторика, не и НАТО

САЩ: Само Русия има войнствена реторика, не и НАТО

НАТО е "отбранителен съюз" и няма "агресивни намерения", когато става въпрос за Русия