Опитите на САЩ да използват диалога с Русия за гаранции за сигурност за продължаване на военната асимилация на Украйна ще доведат до неизбежно влошаване на ситуацията. Това обяви заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков, цитиран от "Новости".

"Искаме бърза формализация на онези договорености, които сме поставили на хартия, денонсирани в договорна форма. Ако предусловието от американска страна е изискването дали сме осъществили такива или онакива мероприятия на собствена територия, които да се понравят на Вашингтон и други натовски столици или които под диктовката на Киев американците искат да поставят в качеството на изискване за нас като условие да продължим нашата по-нататъшна работа, то тогава това няма да се получи", настоя той в интервю за списание "Международен живот".

Русия провежда учения с десантчици близо до границата с Украйна

Русия провежда учения с десантчици близо до границата с Украйна

Войниците симулират превземане на район като част от настъпателна операция

Рябков отбеляза, че в такъв случай Русия щяла да заключи, че у САЩ нямало политическа воля да се договарят, че "всичко, което се случва, се използва като параван за продължаване на същата политика на военна асимилация на територията на Украйна и други държави за антируски цели".

"Точно това ни подтикна да направим нашите предложения (за гаранции за сигурност). И в тази ситуация отговорността за по-нататъшно влошаване, а то такава ситуация навярно ще стане неизбежна, просто ще стане неизбежно и отговорността ще падне върху американската страна и на съюзниците на САЩ", добави руският заместник-министър на външните работи.

В Русия набират наемници с „боен опит“ за „командировка в Украйна“

В Русия набират наемници с „боен опит“ за „командировка в Украйна“

Най-активната кампания от 2014 г. насам…

Миналата седмица Русия публикува проект на договор със САЩ и споразумения със страни членки на НАТО, които включват, наред с другото, разпоредби за взаимни гаранции за сигурност в Европа, неразполагане на ракети със среден и малък обсег в зоната на досег една на друга и отказ от по-нататъшно разширяване на НАТО на изток, включително в бившите републики на СССР.

Както по-рано Рябков вече предупреди, липсата на реакция можела да доведе до нов кръг на конфронтация.

САЩ: Само Русия има войнствена реторика, не и НАТО

САЩ: Само Русия има войнствена реторика, не и НАТО

НАТО е "отбранителен съюз" и няма "агресивни намерения", когато става въпрос за Русия