В Русия набират групи наемници за "бойна командировка в Донбас", съобщи изданието "Медуза" с позоваване на свои източници.

Предложение за "платена командировка в Украйна" от края на ноември са започнали да получават не само професионални наемници, но и редови ветерани на конфликта в Донбас, се казва в публикацията. Желаещи се набират и сред жителите на самопровъзгласилите се "Донецка народна република" и "Луганска народна република".

"Мисля, че сега тече най-активната кампания за набиране (на наемници - б.р.) от 2014 година насам", коментира бившият военен Егор, както "Медуза" нарича един от участниците в разговорите с хората, които вербуват войници.

Недоглеждане разкри войски на Русия в Украйна, Кремъл видя "грешки"

Въпреки това Русия продължава да отрича да предоставя военна подкрепа

Според източниците на изданието, вербовчиците от Москва се опитват да съберат около 120 "руснаци с боен опит", готови да заминат за три месеца в Донецк. Същевременно се формират още два отряда "за задачи" на територията на "ДНР" и "ЛНР".

На кандидатите за "командировка в Украйна" не се съобщават реалните цели на планирания престой там. Един от събеседниците на "Медуза" твърди, че става дума за отряд, който ще охранява промишлени обекти в Донбас при евентуална ескалация.

От руското Министерство на отбраната не са отговорили на отправените от журналистите въпроси по темата.

Бивш лидер на донецките сепаратисти се сдоби с апартаменти в Дубай за 450 хил. евро

Бивш лидер на донецките сепаратисти се сдоби с апартаменти в Дубай за 450 хил. евро

Сега е депутат в руската Дума…