Бившият лидер на т. нар. "Донецка народна република" (ДНР), Александър Бородай, който сега е депутат в руската Дума, се е сдобил с апартаменти в Дубай почти веднага след връщането си от Донбас, информира радио "Свобода".

Стойността на имотите му в емирството е около 450 хиляди евро, съобщават от екипа на Алексей Навални с позоваване на регистъра на собствениците на недвижимо имущество в Обединените арабски емирства.

Според базата данни, Бородай притежава апартаменти с гледка към Персийския залив и площ от 104 квадратни метра на изкуствено създадения остров Палм Джумейра. От жилището му до плажа разстоянието е малко над 100 метра.

Приблизително по същото време - през есента на 2015 г., той си е купил и апартамент в престижен район на Москва - на булеварда "Ломоносов". Площта на имота е 142 квадратни метра, а пазарната му стойност - около 100 милиона рубли.

Освен това, през април 2021 г. Александър Бородай е придобил нов автомобил LEXUS за 5.6 милиона рубли. При това, според официалната му декларация за 2020 г., доходът му е бил 0 рубли, а на в банковите му сметки е имало 313 хиляди рубли.

От екипа на Навални съобщават още, че на парламентарните избори през септември Бородай не е декларирал имущество в чужбина. По закон това са длъжни да направят всички кандидат-депутати. Заради това бившият шеф на "ДНР" би трябвало да бъде лишен от депутатския си мандат, посочват авторите на разкритията.

В Русия набират наемници с „боен опит“ за „командировка в Украйна“

В Русия набират наемници с „боен опит“ за „командировка в Украйна“

Най-активната кампания от 2014 г. насам…

Московският политолог и специалист по PR Александър Бородай е "премиер" на "ДНР" от 16 май до 7 август 2014 г. - в разгара на въоръжения конфликт в Източна Украйна. Той многократно е заявявал, че е заминал за Донбас като доброволец, както и че е бил лидер на сепаратистите "абсолютно безплатно" и "нищо не е спечелил от това". По-късно стана ясно, че дейността му е ръководена лично от Владислав Сурков - съветник на Владимир Путин.

През септември 2021 г. Бородай участва в изборите като за руската Дума като кандидат на партията на Путин "Единна Русия" от Ростовска област. Той е бил на неизбираемото осмо място в листата, но е получил място в парламента, след като първите четирима в подреждането са се отказали от мандатите си.