Русия днес обяви, че иска правно обвързваща гаранция, че западният военен алианс НАТО ще се откаже от всякаква военна дейност в Източна Европа и Украйна, част от списък с амбициозни желания за гаранции за сигурност, които тя иска да преговаря със Запада, информира "Ройтерс".

Исканията формират пакет, който според Москва е основно изискване за намаляване на напрежението в Европа и успокояване на кризата около Украйна, за която западните страни обвиниха Русия, че се готви за потенциална нова атака - нещо, което тя отрече.

Но те също съдържаха елементи като ефективно руско вето върху членството на Украйна в НАТО, които Западът вече изключи.

Русия обяви списъка си с желания за сигурност към Запада

Русия обяви списъка си с желания за сигурност към Запада

САЩ и НАТО досега отхвърляли предложенията и отговорът им не бил окуражаващ

Представяйки подробно исканията за първи път, руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков настоя пред репортери, че Русия и Западът трябвало да започнат от чист лист при възстановяването на отношенията.

"Линията, провеждана от САЩ и НАТО през последните години за агресивно ескалиране на ситуацията със сигурността, е абсолютно неприемлива и изключително опасна", отсече той.

"Вашингтон и неговите съюзници от НАТО трябва незабавно да спрат редовните враждебни действия срещу страната ни, включително непланирани учения, опасни сближавания и маневри на военни кораби и самолети, и да спрат военното развитие на украинска територия", подчерта още Рябков.

Шефът на НАТО спомена България в контекста на повишеното напрежение в региона заради Русия

Шефът на НАТО спомена България в контекста на повишеното напрежение в региона заради Русия

Столтенберг призова "да се подготвим за най-лошото" в ситуацията в Украйна

Сам Грийн, професор по руска политика в Кралския колеж в Лондон, написа в "Туитър", че президентът Владимир Путин "чертае линия около постсъветското пространство и поставя знак "стой настрана". Това няма намерение да бъде договор: това е декларация".

"Но това не означава непременно, че това е прелюдия към война. Това е оправдание за запазване на позицията на Москва тип "мек спусък", за да се държат Вашингтон и другите извън равновесие. Въпросът е колко дълго може да се поддържа това, преди да загуби своята ефикасност", запита Грийн.

Рябков настоя, че Русия не желаела повече да търпи настоящата ситуация. Той призова САЩ да приемат предложенията сериозно и бързо да излязат с конструктивен отговор.

Лидерите на ЕС излязоха с остра декларация към Русия заради враждебността й към Украйна

Лидерите на ЕС излязоха с остра декларация към Русия заради враждебността й към Украйна

ЕС подчертава спешната нужда от деескалация…

Рябков увери, че Русия е готова да започне преговори още в събота, като Женева е възможно място и че нейният преговарящ екип бил готов.

На въпрос за отговора на САЩ на предложенията на Русия досега, Рябков коментира: "Що се отнася до по-широката картина, те не са казали "не". Те не са ни казали "да", но не са казали също и "не".

Москва връчи предложенията си на САЩ по-рано тази седмица на фона на нарастващото напрежение заради струпването на руски войски близо до Украйна.

Русия твърди, че отговаря на това, което вижда като заплаха за собствената си сигурност от все по-близките отношения на Украйна с НАТО и стремежите да се присъедини към алианса, въпреки че няма непосредствена перспектива на Украйна да бъде разрешено да се присъедини.

Недоглеждане разкри войски на Русия в Украйна, Кремъл видя "грешки"

Въпреки това Русия продължава да отрича да предоставя военна подкрепа