След срещата си в Брюксел лидерите на страните от Европейския съюз призоваха Русия да предприеме стъпки за намаляване на напрежението около Украйна и да укроти агресивната риторика, съобщи Би Би Си.

ЕС предупреждава, че ако Русия нападне Украйна, това ще има сериозни последици и ще последват координирани санкции срещу Москва. Това не е първото предупреждение от страна на западните лидери, които нееднократно изразиха безпокойство заради струпването на руски войски край украинската граница.

"Европейският съвет подчертава спешната нужда от деескалация от страна на Русия на напрежението, породено от концентрацията на руски войски край границата й с Украйна и агресивната риторика", се казва в заключителната декларация на ЕС.

"Европейският съвет призовава към дипломатически стъпки и подкрепя Нормандския формат с цел пълното прилагане на договореностите от Минск", се казва в документа.

Лидерите на страните от ЕС подчертават, че ако Русия нахлуе в суверенната територия на Украйна, ще й се наложи "да плати висока цена, включително ограничителни мерки, съгласувани с партньорите".

Прибалтика и Централна Европа зоват ЕС да се обедини зад нови санкции срещу Русия

Прибалтика и Централна Европа зоват ЕС да се обедини зад нови санкции срещу Русия

Литва притеснена от възможни руски военни удари от Беларус

По-рано предупреждения към Кремъл да не предприема нападение срещу Украйна отправиха президентът на САЩ Джо Байдън и британският премиер Борис Джонсън.

Москва отрича, че има намерения да нападне съседната страна, като същевременно официално настоява НАТО да отмени решението от срещата си в Букурещ през 2008 г. за бъдещото членство на Украйна и Грузия в Алианса, както и официално да се откаже от разширяване на изток.

НАТО за пореден път отхвърли претенциите на Русия да налага решения за съдбата на други страни.

Шефът на НАТО скастри Русия за исканията ѝ относно членството на Украйна

Шефът на НАТО скастри Русия за исканията ѝ относно членството на Украйна

"Това по никакъв начин не представлява заплаха за Русия"

"Въпросът за отношенията на НАТО с Украйна ще се решава само от 30-те страни-членки на Алианса и Украйна, и от никой друг", заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на пресконференция с новия канцлер на Германия Олаф Шолц в Брюксел.

"Ние не можем да се съгласим с руските опити за възраждане на системата, при която големите влиятелни страни като Русия разполагат със сфери на влияние, в които могат да решават какво трябва да правят другите", категоричен е Столтенберг.

Олаф Шолц предупреди: Русия ще плати висока цена за инвазия в Украйна

Олаф Шолц предупреди: Русия ще плати висока цена за инвазия в Украйна

Поредно предупреждение от Запада към Москва