Европейският съюз е атакуван на много фронтове от Русия и трябва да се обедини зад нови икономически санкции. За това настояха ръководителите на страни от Прибалтика и Централна Европа, като Литва се позова на възможни руски военни удари от Беларус, информира "Ройтерс".

Предупрежденията по време на срещата на държавните и правителствени ръководители на страните членки на ЕС в Брюксел бяха едни от най-преките през последните седмици, докато САЩ и техните съюзници от НАТО се опитват да възпрат всяка възможна руска атака срещу Украйна и да намалят възможността за изненада от Москва.

Украинският външен министър: Ако реши, Русия може да ни нападне за секунди

Украинският външен министър: Ако реши, Русия може да ни нападне за секунди

Нещата ще се случат за едно мигване на окото, опасява се Дмитро Кулеба

Ръководителите на страните членки на ЕС ще предупредят за "огромни последствия", ако Русия нахлуе в Украйна според проекта за окончателна декларация след срещата, видяно от "Ройтерс", същата позиция, заета от Вашингтон.

"Наистина сме изправени пред серия от атаки. Виждам ги всички като свързани", изтъкна пред репортери премиерът на Латвия Крисянис Каринс, изброявайки мигрантите от Близкия изток, изпратени от Беларус до границите на ЕС, изкуствено високите цени на природния газ, организирани от Москва и руската дезинформация.

Джонсън иска НАТО да натрупа войски по границите си в случай, че Русия нахлуе в Украйна

Джонсън иска НАТО да натрупа войски по границите си в случай, че Русия нахлуе в Украйна

Но военна ескалация би била катастрофална не само за Русия, но и за целия свят

Докато ирландският министър-председател Майкъл Мартин настоя, че всеки спор с Русия трябва да бъде разрешен с "мирни средства", прибалтийските съседи на Русия се опитаха да изтъкнат опитите на Москва да размие границата между мир и война.

"Вероятно се сблъскваме с най-опасната ситуация през последните 30 години, говоря не само за Украйна, но и за източния фланг на НАТО", подчерта литовският президент Гитанас Науседа, ден след като ръководителите на ЕС проведоха среща с Украйна и други бивши съветски републики в Брюксел.

Олаф Шолц предупреди: Русия ще плати висока цена за инвазия в Украйна

Олаф Шолц предупреди: Русия ще плати висока цена за инвазия в Украйна

Поредно предупреждение от Запада към Москва

В момента Украйна е основната точка на възпламеняване между Русия и Запада. САЩ казват, че Русия е струпала повече от 100 000 войници по границите на Украйна, вероятно в подготовка за инвазия. Москва твърди, че действията ѝ са чисто отбранителни и обвинява Киев и Запада в провокативно поведение.

"Притеснен съм, защото военната концентрация, особено на украинската граница с Русия е много силна", отбеляза премиерът на Словения Янез Янша, чиято страна е ротационен председател на ЕС, след като пристигна за еднодневната среща в Брюксел.

Урсула фон дер Лайен заплаши Русия с безпрецедентни мерки на ЕС

Урсула фон дер Лайен заплаши Русия с безпрецедентни мерки на ЕС

Ако тя покаже по-нататъшна агресия към Украйна

"И така няма съмнение, че Русия използва военна мощ, за да оказва натиск... ние сме готови да избегнем подобни изненади, които срещнахме по време на окупацията на Крим", увери той, визирайки превземането от Русия на украинския полуостров през 2014 г. НАТО казва, че оттогава Русия се опитва да дестабилизира Запада с нови ядрени оръжия, кибератаки и тайни действия, което Москва отрича.

Тогава ЕС, заедно със САЩ, наложи икономически санкции на Русия, удряйки нейния енергиен, банков и отбранителен сектор в отговор.

Русия сряза САЩ за възможното изпращане на военни в Източна Европа

Русия сряза САЩ за възможното изпращане на военни в Източна Европа

Това подклаждало антируски фобии и реваншистки настроения в Киев

Янша посочи, че е вариант да се удари по газопровода "Северен поток 2" между Русия и Германия, за да се предотврати въвеждането му в експлоатация.

Каринс обвини руския президент Владимир Путин, че се опитва да използва газопровода "Северен поток 2" "като вид изнудване срещу ЕС, като изнудвачески заявява, че ако искаме да имаме повече газ, трябва да отворим "Северен поток 2".

Русия е готова за конструктивна работа със Запада по предложенията за европейска сигурност въпреки различията между двете страни, увери от своя страна руското външно министерство.

Столтенберг: НАТО не вярва на Русия за мораториум за разполагането на ракети в Европа

Столтенберг: НАТО не вярва на Русия за мораториум за разполагането на ракети в Европа

НАТО не планира да разполага ядрени ракети със среден обсег на действие в Европа