НАТО смята руския мораториум върху разполагането на ракети със среден обсег в Европа за "недостоен за доверие". Това каза генералният секретар Йенс Столтенберг във вторник на пресконференция в Брюксел след среща с президента на Азербайджан Илхам Алиев, съобщава "Ройтерс".

НАТО не планира да разполага ядрени ракети със среден обсег на действие в Европа, отхвърляйки руските обвинения и призива на Москва за мораториум.

Столтенберг каза пред репортери в Брюксел, че самата Русия е нарушавала междувременно прекратения договор в продължение на години, като е разположила нови ракети с ядрени способности със среден обсег в Европа, като добави, че НАТО няма за цел да отразява поведението на Москва.

Путин настоя за незабавни разговори с НАТО и САЩ относно сигурността на Русия

Путин настоя за незабавни разговори с НАТО и САЩ относно сигурността на Русия

Иска международни правни гаранции за сигурността на Русия

"Предложението на Русия за мораториум не е достоверно, защото имахме забрана и те нарушиха тази забрана", каза Столтенберг.

"Така че, освен ако Русия по начин, който може да бъде проверен, не унищожи всичките си ракети SSC-8, които са онези ракети, които са нарушили договора INF, тогава не е достоверно, когато сега предлагат забрана на нещо, което всъщност вече са започнали да разгръщат".

По-рано Русия посъветва да се избягва ракетна криза в Европа и очаква от НАТО мораториум за ракети.

Малко след това руският президент Владимир Путин коментира, че Москва и Вашингтон поддържат ядрен паритет, но когато става дума за нови въоръжения, Русия е световен лидер.

В Аляска Пентагонът разположи радар с голям обсег от системата за противоракетна отбрана на САЩ.

Русия плаши с разполагането на ядрени ракети със среден обсег в Европа

Русия плаши с разполагането на ядрени ракети със среден обсег в Европа

Русия имала пълна липса на доверие в НАТО