Москва и Вашингтон поддържат ядрен паритет, но когато става дума за нови въоръжения, Русия е световен лидер, каза руският президент Владимир Путин в неделя, съобщава "Спутник".

"Русия и САЩ поддържат паритет на носителите и броя на бойните глави, но Русия безусловно е лидер в обещаващите разработки... И ние не само модернизираме традиционните активи, с които разполагаме, но създаваме нови комплекси. В този смисъл можем да потвърдим, че сме номер едно в света в тази посока".

Путин добави, че други страни определено ще имат хиперзвукови ракети в бъдеще, но Русия ще има подходяща отбрана.

"Винаги съм казвал и мога да го повторя сега, че водещите военни страни в света, разбира се, ще притежават същите оръжия, които Русия има днес. Имам предвид хиперзвукови оръжия. Но от 2018 г. (когато Русия представи новите си хиперзвукови оръжия), никой друг все още не е разработил това оръжие. В крайна сметка ще го направят, но мисля, че ще успеем да впечатлим нашите партньори с факта, че когато се сдобият с това оръжие, много вероятно ще имаме средства да му се противопоставим", каза Путин.

През ноември Путин коментира руските хиперзвукови оръжия, като каза, че в близко бъдеще Русия ще бъде въоръжена с нови хиперзвукови ракети с морско базиране, достигащи максимална скорост от 9 Маха.

Путин иска лично да види Байдън и смята разпадането на СССР за трагедия

Путин иска лично да види Байдън и смята разпадането на СССР за трагедия

Песков: Твърде рано е за формат лице в лице, има доверени представители за конфронтацията в Европа около Украйна