Руският президент Владимир Путин много би искал да види лично президента на САЩ Джо Байдън. Путин нарече разпадането на СССР трагедия и "разпадането на историческа Русия", съобщава ТАСС.

"Определено ще се видим, много бих искал това", обяснява той в отговор на своя колега, че съжалява, че не може да се срещне на срещата на Г-20 в Рим. 

Дмитрий Песков, коментира, че е твърде рано да се говори за среща между лидерите във формат лице в лице. Според него това е въпрос за бъдещето. "Рано е да се говори за това, твърде рано е", каза говорителят на Кремъл.

Песков припомня, че Путин и Байдън са се договорили "в много близко бъдеще да назначат доверени представители, които да продължат вече съществения разговор за конфронтационната ситуация, която сега възникна в Европа около Украйна". "Президентите се съгласиха, че след като тези много доверени представители заработят, ще трябва да разговарят отново, може би, използвайки същия видео формат, двамата президенти го харесаха", каза прессекретарят на държавния глава.

Песков отбелязва, че Байдън в никакъв случай не е уплашил Путин в разговора, разговорът е бил взаимно уважителен. "Нашите американски колеги веднага след края на разговора, в унисон помежду си, разбира се, започнаха да говорят за филми на ужасите, за това как Байдън е уплашил Путин и т.н. Това не е така".

"Разговорът беше на взаимно уважение. Няма друг начин да се говори с Путин", той нямало да проведи този разговор допълва Песков.

Президентът на САЩ в разговор с лидера на Руската федерация каза, че в случай на истинско нахлуване в Украйна Русия ще бъде финансово изолирана. "Да, наистина, Байдън каза, че ако има такова ефимерно нахлуване в Украйна - очевидно самите американци вече са повярвали, че това е истина - тогава Русия ще бъде финансово изолирана и така нататък и така нататък".

"Президентът ясно каза, обръщайки се към президента на Съединените щати, че говорите за нашите войски, които са разположени на територията на Русия, които не заплашват никого". Според Песков смисълът на думите на руския лидер е, че става дума за територията на Русия "и за Европа, която е наш общ дом", докато "американците са от другата страна на океана".

САЩ се опасяват, че Путин иска да пресъздаде Съветския съюз

САЩ се опасяват, че Путин иска да пресъздаде Съветския съюз

А и не се знае дали това ще задоволи апетита му

Пред "Русия-1" Путин коментира, че възприема разпадането на СССР като трагедия, като разпадането на историческа Русия.

"Същата трагедия като за огромното мнозинство от гражданите на страната", каза той в отговор на въпрос какво се превърна разпадането на СССР лично за него. "В крайна сметка какво е разпадането на Съветския съюз? Това е разпадането на историческа Русия, наречена Съветски съюз."

Той припомня, че страната е загубила 40% от територията си, приблизително същия производствен капацитет и население. "Превърнахме се в напълно различна държава. И това, което е постигнато за хиляда години, е до голяма степен загубено", добави Путин.

С разпадането на Съюза "25 милиона руснаци внезапно се озоваха в чужбина, в републиките на бившия СССР, които получиха независимост и суверенитет".

"За някои това може би е добре, но за хората, които не са се озовали доброволно в чужбина, това със сигурност е лошо. За тях беше невъзможно да се върнат, да се съберат с близките си. Нямаше нито месторабота, нито местоживеене. Това е голяма хуманитарна трагедия, без никакво преувеличение", обясни Путин.

Той коментира, че европейските страни били убедени в разпадането на Русия през 90-те години на миналия век и е виждал такива карти, проектирани в Европа, в които Русия е разделена на няколко независими държави.

"Но въпросът не е дори в картите, а е факт, че в разговорите с някои от моите колеги, един от колегите ми, президент на една от източноевропейските държави на една от срещите с мен, направо каза, че за нас в Европа няма въпрос дали Русия ще рухне или не. Ние вярвахме, че това е неизбежно. Единственият въпрос кога ще се случи и какви ще са последствията за самата Русия, за нейните съставни части и за околния свят, като се има предвид, че Русия все още е голяма ядрена сила".

"Това бяха настроенията и явно към онзи момент давахме основания за такива настроения, за съжаление", допълва Путин.

Британия обмисля всички възможности при агресия на Русия

Британия обмисля всички възможности при агресия на Русия

Борел обясни след Г-7, че ЕС стои зад Украйна и събира сили за "стратегическото и идеологическо предизвикателство" Китай