Премиерът на Великобритания Борис Джонсън заяви в сряда, че НАТО трябва натрупа на военни сили по границите си, в случай че Русия нахлуе в Украйна, съобщават "Индипендънт" и "Спутник".

"Ако Русия е толкова прибързана и луда, че да нахлуе на суверенната територия на Украйна, ще да има изключително строг пакет от икономически санкции, въведен от нашите съюзници и от Обединеното кралство. Неизбежно би имало натрупване на Силите на НАТО в периферните региони", каза Джонсън пред Камарата на общините.

Той добави, че военната ескалация в Украйна би била "катастрофална" не само за Русия, но и "за целия свят".

По-рано Джонсън говори за ситуацията в Украйна с руския президент Владимир Путин и го предупреди, че "всяко дестабилизиращо действие" там "ще представлява стратегическа грешка, която ще има значителни последици".

Британия обмисля всички възможности при агресия на Русия

Британия обмисля всички възможности при агресия на Русия

Борел обясни след Г-7, че ЕС стои зад Украйна и събира сили за "стратегическото и идеологическо предизвикателство" Китай

"Има особена криза, пред която сме изправени на границата с Украйна, където руските войски се струпват от известно време, както е известно на Камарата".

На друго място в дебата Джонсън отхвърли твърденията за 10% съкращаване на персонал във външното министерство като "фалшиви новини".

Председателят на консервативния комитет по външни работи Том Тугендхат попита: "Ще сподели ли загрижеността, която имам относно докладите, които току-що получих от Министерството на външните работи, че има съкращаване на персонал с 10% навсякъде и как това е съвместимо с Global Britain"

Премиерът отговори, че "ние инвестираме сериозно в чуждестранна помощ, инвестираме 10 милиарда британски лири годишно в чуждестранна помощ".

"Тази страна харчи - мисля, че ние раздаваме най-много в Европа, в чужбина - 54 милиарда паунда".

Русия връчи конкретни предложения на САЩ за гаранции за сигурност

Русия връчи конкретни предложения на САЩ за гаранции за сигурност

"Готови сме да започнем преговори по този важен въпрос незабавно"