Швеция обяви нов пакет от военна помощ за Украйна, който ще включва бронирани бойни машини за нуждите на пехотата, съобщава "Ройтерс".

Правителството е разпоредило на своите отбранителни сили да подготвят доставката и на артилерийската система "Арчър".

Военната помощ е на стойност 4,3 милиарда шведски крони (419 милиона долара) и ще включва също противотанкови оръжия NLAW.

Военната подкрепа за Украйна е абсолютно наложителна, подчерта на пресконференция премиерът Улф Кристершон. "Желанията на Украйна имат голяма тежест за нашето решение", допълни той.

Повече доставки на оръжия за Украйна ще спрат Русия, убедена Полша

Повече доставки на оръжия за Украйна ще спрат Русия, убедена Полша

Варшава започва нова глава във военната помощ за Киев

Швеция ще изпрати около 50 от своите верижни и бронирани бойни машини за пехотата Тип 90. Правителството не уточни колко системи "Арчър" ще достави.

Преди обявения днес помощен пакет Швеция обяви военна помощ в размер на около 5 милиарда шведски крони за Украйна, както и няколко транша хуманитарни доставки.

В момента страната е ротационен председател на ЕС и е подала молба за присъединяване към НАТО заедно с Финландия - ход, който двете Стокхолм и Хелзинки предприеха след нахлуването на руските сили в Украйна.

Швеция разполага с 48 системи "Арчър", които представляват монтирана на превозно средство самоходна гаубица, произведена от Bofors BAE. Украйна отдавна проявява интерес към този тип оръжие и е изразявала желание да го добави към своя боен арсенал.

Китай: Оръжията на НАТО отдалечават Украйна и Русия от масата за преговори

Китай: Оръжията на НАТО отдалечават Украйна и Русия от масата за преговори

Експерт прогнозира дългосрочна безизходица