Швеция ще достави нова военна помощ на Украйна, съобщава "Ройтерс", позовавайки се на премиера Улф Кристершон.

На стойност 3 милиарда крони (287 милиона долара) това е най-големият пакет от отбранителни средства, който страната изпраща до момента, като той включва система за противовъздушна отбрана.

Предишният оръжеен принос на Швеция, която е кандидат за членство в НАТО заедно с Финландия, варираше от обикновено оборудване, като каски и бронежилетки, до гранати и ракети.

Това е по-голям пакет за военна подкрепа от всичките осем предходни взети заедно, изтъкна на пресконференция Кристершон и допълни: "Това е най-големият военен пакет, който сме направили, като следваме точно украинския списък с приоритети от това, от което самите те считат, че се нуждаят в момента".

И Швеция ще въоръжава Украйна

И Швеция ще въоръжава Украйна

Нови стъпки срещу руската агресия

Министърът на отбраната Пал Йонсон уточни, че новият пакет военна помощ включва система за противовъздушна отбрана, боеприпаси и зимно оборудване от запасите на шведските въоръжени сили, крайно необходими за защита на Украйна срещу яростните удари с руски ракети през последните седмици.

Предишното социалдемократическо правителство на Швеция, което загуби изборите през септември от дясната коалиция на Кристершон, се договори за няколко транша помощ за Украйна - както военна, така и хуманитарна, за над 1 милиард крони.

От известно време насам артилерийската система Archer е на първо място в украинския списък с желания. Тя обаче не беше включена в новия помощен пакет, въпреки че шведският военен министър не я изключи за в бъдеще, уверявайки, че ще има още подкрепа.

Шведският премиер заяви и че правителството следи отблизо развитието на събитията в Полша край украинската граница. Според него е необходима повече информация, за да се добие по-ясна представа за случилото се.

Швеция ще предостави противокорабни ракети на Украйна

Швеция ще предостави противокорабни ракети на Украйна

Стокхолм предвижда и финансова помощ за Киев