Министрите на отбраната на Швеция и Дания се договориха за по-нататъшна подкрепа за Украйна. Споразумението предвижда по-специално доставката на шведски бойни машини на пехотата CV90 за Киев, съобщава Би Би Си.

Финансовият принос на Дания по това споразумение ще бъде 1,8 милиарда датски крони (около 264 милиона долара).

"Това е важна стъпка за подкрепа на украинските отбранителни сили заедно с Дания. Ние ще използваме производствените мощности, за да осигурим доставката на нови бойни машини CV90 за Украйна", каза шведският министър на отбраната Пол Йонсон.

През тази година Швеция вече прехвърли на Украйна 50 бойни машини на пехотата CV90, които показаха висока ефективност по време на бойни действия. Киев е поискал допълнителни доставки на това оборудване от Стокхолм.

Combat Vehicle 90 е линия шведски бойни превозни средства на пехотата. Серийното производство на CV90 започва през 1993 г. Общо около 1170 единици са произведени в различни модификации, повечето от които са изнесени в други страни.

В допълнение към няколко варианта на бойни машини на пехотата, на базата на CV90 са разработени и редица специализирани бойни бронирани машини, включително лек танк със 120 mm гладкоцевно оръдие.

Дания подготвя дронове, танкове и F-16 за Украйна

Дания подготвя дронове, танкове и F-16 за Украйна

Новият пакет военна помощ е в размер на почти 1 милиард евро