Швеция избира парламент. Законодателната власт в страната се осъществява от Риксдаг (еднокамарен парламент), който се състои от 349 депутати, избирани чрез общи и преки избори за срок от 4 години.

39 от местата се разпределят между партии, събрали не по-малко от 4% от гласовете на избирателите в страната, а 310 места - между партии, събрали 12% от гласовете във всеки от избирателните окръзи.

На предишните избори, проведени на 17 септември 2006 г., най-много места - 130, спечели Шведската социалдемократическа работническа партия, следвана от Умерената коалиционна партия с 97 места.

Според двамата основни съперници за премиерския пост в Швеция няма да дадат каквато и да е роля в правителството на антиимигрантската партия с привидно безобидното име Шведски демократи.

И настоящият премиер консерватор Фредрик Рейнфелд, и опозиционният социалдемократически лидер Мона Салин обявяват, че не биха си сътрудничели с Шведските демократи, които са в положение за първи път да влязат в парламента и по този начин евентуално да лишат и двата основни блока от категорично мнозинство.

И 54-годишната Салин, и Рейнфелд прозовават избирателите да направят така, че следващото правителство да има мнозинство.

45-годишният Рейнфелд се стреми към втори четиригодишен мандат като министър-председател начело на известна като Алианса коалиция, в която влизат неговата консервативна Умерена коалиционна партия (УКП), Партията на центъра (ПЦ), Народната партия - либерали (НПЛ) и Християндемократическата партия (ХДП).

Последното проучване показа, че правителството има подкрепа от 50.1%, а червено-зелената коалиция на Салин - 42.6%. Според проучването Шведските демократи имат подкрепа от 5.6% - достатъчно, за да прескочат 4-процентовата бариера за влизане в парламента.

Около 7.1 милиона души от общо 9.3 милиона имат право на глас в днешния вот.