Швеция изгони китайски журналист, считан за заплаха за националната сигурност на страната. Това предаде Асошиейтед прес.

57-годишната репортерка бе задържана от шведската служба за сигурност през октомври 2023 г. Тя бе експулсирана от правителството в Стокхолм. Освен това й е наложена забрана да се върне в Швеция.

Журналистката пристигнала в скандинавската страна преди около 20 години. Тя има разрешение за пребиваване и е омъжена за швед. Тя е имала контакти с китайското посолство и с хора в Швеция, които са свързани с китайското правителство.

Отношенията между Стокхолм и Пекин са обтегнати от години.

През 2018 г. шведски съд призна за виновен мъж, шпионирал в полза на Китай чрез събиране на информация за тибетци, избягали в Швеция. Дорджи Гянсан, тибетец, който е работил за протибетска радиостанция, бе осъден на 22 месеца затвор.

През 2020 г. съд в Източен Китай осъди родения в Китай шведски гражданин Гуи Минхай на 10 години затвор за продажба на книги, които са критични към управляващата комунистическа партия. Той беше обвинен в "незаконно предоставяне на разузнавателна информация в чужбина". Китай отхвърли исканията на Швеция за освобождаването на Гуи.

Пекин разследва китайски гражданин, обвинен в шпионаж за ЦРУ

Пекин разследва китайски гражданин, обвинен в шпионаж за ЦРУ

Той е бил вербуван в Япония