Шведското правителство е подготвило за всички домакинства в страната брошури с инструкции какво да се прави в случай на война, предаде Би Би Си.

Решението е взето заради нарасналата агресивност на Русия.

Подобна мярка се предприема за първи път от десетилетия, напомня британският "Times". Аналогичен документ, под заглавие "Ако се стигне до война", е публикуван в неутрална Швеция през периода между 1943 и 1961 г. Разпространението му е спряно през 1991 г., след разпадането на Съветския съюз. Основните моменти от него обаче и след това се поместват в телефонните указатели.

Сега властите подновяват практиката за разпространяване на подобни инструкции заради влошената ситуация със сигурността в Прибалтика.

Текстът е актуализиран с оглед на съвременните заплахи.

Шефът на службата за гражданска отбрана на Швеция - Кристина Андерсон, съобщи, че цялото население ще получи брошурата до юни тази година. Тя съдържа инструкции за действие при кибератака или конвенционални военни действия, пандемия, заплаха от терористичен акт, както и съвети къде и как хората могат да си осигурят храна, вода и гориво в кризисна ситуация.

По думите на Кристина Андерсон, правителството е решило да се върне към тази практика заради нарастващото напрежение в региона, породено от постоянните военни учения на Русия по границите на съседните й страни.

"Цялото общество трябва да бъде готово за конфликт, не само армията. Не сме използвали думи като "тотална отбрана" или "повишена готовност" от 25-30 години и много хора не знаят практически нищо за това." - коментира Андерсон.

По думите й, в миналото инструкциите са се отнасяли само за конвенционални военни действия, докато сега са налице много по-сложни заплахи - от терористични актове до пандемии и манипулативна информация.

"Хората трябва да знаят за това и да са наясно какво да правят", подчерта тя.

През декември шведската Комисия по въпросите на отбраната обяви, че "не може да се изключи вероятността от военно нападение срещу Швеция".

Швеция създава първото си ново военно формирование от Втората световна война

Швеция създава първото си ново военно формирование от Втората световна война

Звеното ще бъде от 350 войници

Наскоро в страната беше възобновена наборната военна служба и започна укрепването на стратегическия остров Готланд в Балтийско море. Там отново се разполага ракетната техника, която беше изведена от острова през 90-те години, пише "Times".