Терористичната заплаха в Швеция е на трето ниво от пет, което означава вероятност от терористични атаки. В тази връзка ръководството на националната полиция реши да въведе извънредно положение, с което увеличава способността си да реагира бързо на терористични заплахи, се казва в съобщение, цитирано от ТАСС и шведски медии.

"Полицията има добри оперативни възможности в цялата страна. С въвеждането на извънредното положение получаваме по-гъвкава организация, способна както да предотвратява терористични атаки, така и да реагира бързо на възможни инциденти", съобщава командващият спешни реакции Стивън Хектор.

Полицията предприема мерки, които в светлината на настоящата ситуация се считат за необходими за осигуряване на националната сигурност. В тази връзка на места присъствието на полицаи ще бъде засилено.

Националният щаб наблюдава ситуацията в света на фона на терористични атаки в Австрия и Франция, както и събития по време на американските избори.

В четвъртък правителството реши да разшири граничния контрол по вътрешната граница до 11 май следващата година.

Целта на тази мярка е да осигури национална сигурност, да идентифицира потенциални терористи и да предотврати терористични атаки. Кабинетът счита всички други мерки за недостатъчни, предвид несъвършения контрол на външните граници на Шенгенската зона.

Според съобщението за пресата, полицейската готовност ще бъде повишена в столичните райони Малмьо, Стокхолм и Гьотеборг, както и в полицейското управление в Упсала.

Макрон иска реформа за граничен контрол в Шенген
Обновена

Макрон иска реформа за граничен контрол в Шенген

Франция разполага сили по границите за борба "срещу нелегалната имиграция"