Швейцария увери, че е "недвусмислено" ангажирана със санкциите срещу Русия, съобщава "Ройтерс".

Берн изтъкна позицията си, след като реши да не приеме изцяло последния пакет от наказателни мерки, наложени от Европейския съюз.

По-рано тази седмица правителството на Швейцария заяви, че няма да въведе изискването, насочено към дъщерни дружества на компании, опериращи в трети страни. Това предизвика критики от посланика на Съединените щати в Берн, който го нарече "разочароващо".

Въпросната клауза е задължение за предприятията да гарантират, че техните дъщерни дружества, опериращи другаде, не подкопават санкциите на ЕС.

В крак с ЕС Швейцария разширява санкциите срещу Русия

В крак с ЕС Швейцария разширява санкциите срещу Русия

Забранява се рекламата на някои руски медии

"Клаузата само изисква от компаниите да предотвратяват заобикалянето на санкциите чрез своите дъщерни дружества по най-добрия начин. За компаниите ще бъде доста неясно какви мерки трябва да предприемат", посочиха от Държавния секретариат по икономическите въпроси (SECO).

Правителството ще обмисли приемането на някаква версия в бъдеще, ако тя е по-точна, добавиха от SECO - правителственият отдел, който наблюдава режима на санкции в Швейцария.

"Швейцария е непоколебимо и недвусмислено ангажирана със санкции срещу Русия", подчертаха от там.

Решението тази седмица предизвика критики и опасения, че базираните в Швейцария търговци на стоки, които са установили дейност другаде, могат да продължат да правят бизнес с Русия.

"Решението на Федералния съвет да не приеме изцяло всички компоненти на 14-ия пакет от санкции на ЕС е разочароващо и се надяваме, че страната ще работи за затваряне на вратичката, която позволява на дъщерните дружества в чужбина да избягват санкциите", заяви американският посланик Скот Милър.

Швейцария изостави неутралитета и последва санкциите на ЕС срещу Русия

Швейцария изостави неутралитета и последва санкциите на ЕС срещу Русия

Страната налага финансови санкции и срещу Путин