Швейцария беше убедена да отмени забраната за пътувания на либийските политици след разговори в Брюксел, съобщи europe.bg

Министърът на външните работи Мишлин Калми-Рей заяви на върховният представител за външните отношения на ЕС Катрин Аштън, че се надява Либия да отвърне на жеста като прекрати визовия режим.

Спорът между двете държави възникна, когато Либия забрани достъпа на пътуващите от Швейцария и идващи от шенгенската зона, която заобикаля повечето страни-членки на ЕС.

Берн заяви в сряда, че остава ангажиран с освобождаването на швейцарския бизнесмен Макс Гоелди, който е осъден на четири месеца затвор в Триполи за нарушаване на визовия режим. Арестът му бе извършен след задържането на сина на либийския лидер Муамар Кадафи по обвинения за побой на две от неговите камериерки.

Въпреки, че след това беше освободен, Триполи незабавно намали петролните доставки за Швейцария, изтегли милиони долари от сметките си в швейцарските банки и забрани достъпа на швейцарски граждани до територията й.