На референдума в Швейцария 66% от участниците във вота подкрепиха законопроекта за разширяване на правомощията на спецслужбите, предаде Би Би Си.

Законопроектът предвижда Федералната разузнавателна служба и други правителствени организации да имат правото да подслушват телефонни разговори, да проследяват съобщения в интернет и да наблюдават заподозрени лица със скрити камери.   

По-рано новият закон за разузнавателните служби беше приет от парламента, но не влез в сила, тъй като противниците му поискаха той да бъде подложен на референдум.

Според тях новите разпоредби биха могли да застрашат неутралния статут на страната, тъй като предвижда тясно сътрудничество с чуждестранни разузнавателни агенции.

Привържениците на законопроекта се аргументираха, че той дава възможност на Швейцария да догони в сферата на сигурността другите страни, където спецслужбите имат подобни правомощия.

Същевременно, заедно с разширяването на правомощията, се въвежда и по-строг контрол върху дейността на разузнавателните служби.  

Правителството увери, че новите правомощия ще де прилагат само по отношение на особено опасни заподозрени лица.