Швейцария е готова да проведе референдум относно мерките, предназначени да ограничат имиграцията и да спрат населението да достигне 10 милиона преди 2050 г. Това стана ясно, след като в сряда бяха събрани достатъчно подписи за провеждане на допитването, съобщава АФП.

Съгласно швейцарската система за пряка демокрация, гражданите могат да предизвикат гласуване, като съберат 100 000 валидни подписа в рамките на 18 месеца.

Швейцарската народна партия в сряда представи 114 600 подписа във Федералното канцлерство в Берн - събрани за половината от това време.

"Масовата имиграция продължава неистовия си ход  с опустошителни последици за нашата малка страна", твърдят от партията, която е най-голямата партия в богатата алпийска нация.

Приемането на инициативата "е спешно, за да защитим нашия уникален пейзаж, нашето високо качество на живот, нашия просперитет над средното и за сигурно, свободно бъдеще за нас и нашите деца", пише партията.

След като подписите на петицията бъдат проверени, обикновено отнема месеци или дори години, преди да се проведе гласуване.

Швейцарците не позволиха да им вдигнат пенсионната възраст

Швейцарците не позволиха да им вдигнат пенсионната възраст

Възрастните вече ще вземат 13 пенсия

Постоянното население в края на 2022 г. е 8,82 милиона спрямо 8,54 милиона в края на 2018 г.

Чужденците са една четвърт от населението.

Постоянно пребиваващото население включва швейцарски граждани, живеещи в страната, и чужденци с разрешение за пребиваване, валидно поне една година, или пребиваващи в страната най-малко 12 месеца.

Ако надхвърли 9,5 милиона преди 2050 г., правителството и парламентът "ще предприемат мерки, по-специално по отношение на убежището и събирането на семейството, с оглед осигуряване на съответствие".

Ако тези мерки не са достатъчни, Швейцария в крайна сметка ще трябва да прекрати споразумението за свободно движение на хора с Европейския съюз (ЕС).

Швейцария не е в Европейския съюз, но е част от Шенгенското пространство с отворени граници на ЕС от 2008 г.

Ходът идва в разгара на преговорите за сближаване между Швейцария и ЕС.