На референдума, проведен в неделя, швейцарците се обявиха против увеличаването на пенсионната възраст на 66 години и одобриха инициативата на Швейцарската асоциация на профсъюзите (SGB) да се изплаща на пенсионерите 13-а пенсия в допълнение към 12-те месечни пенсии, съобщава Bloomberg.

Според резултатите от гласуването инициативата на SGB за 13-та пенсия беше подкрепена от 58,2% от гражданите. На свой ред предложението на младежкото крило на дясната "Свободна демократическа партия. Либерали" (СДПЛ) за повишаване на пенсионната възраст на 66 години  бе отхвърлено от 74,7% от участниците в референдума.

Както отбелязва "Блумбърг", от 1848 г. насам швейцарските гласоподаватели никога не са одобрявали планове за увеличаване на социалните помощи, изплащани от държавата. Инициативата, която би увеличила доходите на пенсионерите с около 8%, беше представена от СБПЛ заради "нарастващите разходи за живот, които намалиха покупателната способност на пенсиите".

Според политическия анализатор Георг Лутц одобрението е "преломен момент за Швейцария". "Само преди десетилетие, когато буржоазните партии и бизнес асоциациите бяха против, подобно предложение нямаше да има никакъв шанс", каза той пред Bloomberg преди гласуването.

Социологът Михаел Херман свързва решението за пенсиите със "спасяването" на Credit Suisse през миналата година.

"Много хора смятат, че предприемачите и мениджърите са нарушили неписания швейцарски обществен договор: мениджърите са скромни в бонусите и разточителството, а хората са скромни в социалните изисквания", каза той и добави, че хората отдавна са недоволни от поведението на корпорациите и фирмите за избягване на плащането на данъци.

Швейцария нащрек за антисемитски атаки след нападение с нож срещу евреин

Швейцария нащрек за антисемитски атаки след нападение с нож срещу евреин

Засилени са мерките за сигурност в еврейските обекти в Цюрих

Пенсиите трябва да бъдат увеличени от 2026 г., се казва в текста на инициативата на синдикатите. Както отбелязва "Блумбърг", профсъюзите не са представили план за финансиране на очакваните допълнителни годишни разходи от 4,1 млрд. швейцарски франка (4,7 млрд. долара), "така че гласуването ще принуди правителството, което препоръча отхвърлянето му, да се бори за намиране на пари".

По-рано министърът на финансите Карин Келер-Сутер отбеляза, че тъй като Швейцария вече има бюджетен дефицит (4,3 млрд. франка в края на 2022 г.), одобрението вероятно ще изисква увеличаване на данъка върху добавената стойност (ДДС).