Швейцарската полиция засили мерките за сигурност в еврейските обекти в Цюрих, съобщава "Ройтерс".

Мярката е въведена след сериозно нападение с нож срещу ортодоксален евреин в швейцарския град тази нощ.

Полицията информира, че е предприела действия, след като 15-годишен швейцарски младеж е бил арестуван за нанасяне на "животозастрашаващи" наранявания на 50-годишен евреин в центъра на Цюрих в събота вечерта.

Не е ясно какво е предизвикало атаката, но разследванията "изрично включват възможността за престъпление, мотивирано от антисемитизъм".

Допълнителните мерки за сигурност са въведени за "специфични места с еврейска връзка", съобщиха от полицията след разговори с местни еврейски организации.

Джонатан Кройтнер, генерален секретар на Швейцарската федерация на еврейските общности, заяви, че физическите атаки срещу евреи в страната са рядкост.

"Случай като този наистина е ново измерение", отбеляза той.

Загрижеността относно риска от антисемитско поведение в Швейцария нарасна след атаките на въоръжени мъже от "Хамас" срещу Израел на 7 октомври и последвалата кампания срещу ислямистката групировка от израелското правителство в Газа.

Миналия месец Швейцарската федерация на еврейските общности изрази загриженост относно отношението към евреите. Това се случи, след като местните медии съобщиха, че полицията е започнала разследване на табела на иврит, изложена от търговски обект в Давос, която обявява, че на евреите е забранено да наемат ски екипировка.