Израелската армия съобщи в понеделник, че войските са убили около 12 000 бойци на "Хамас" в Ивицата Газа от избухването на войната на 7 октомври, съобщава The Times of Israel. 

Базиран в Катар служител на групировката заяви, че е загубила половината от това количество - около 6 000 бойци - по време на четирите месечен конфликт.

Смята се също, че "Хамас", който има около 30 000 бойци, има и хиляди бойци, които са сериозно ранени и не могат да се бият.

Данните, публикувани в понеделник от израелската армия, също разкриха, че израелските самолети са извършили над 31 000 удара от 7 октомври, включително над 1000 в Ливан и десетки на Западния бряг.

Израел нанесе два въздушни удара в Ливан

Израел нанесе два въздушни удара в Ливан

Близо до град Газия на ливанското крайбрежие на около 60 км северно от границата с Израел

Коментарите на неназования служител на "Хамас" по-рано през деня бяха рядко признание от страна на терористичната група, че е претърпяла значителни загуби в боевете в Газа и изглежда бележат първия път, когато се прави разлика между бойци и цивилни в броя на загиналите от войната.

Служителят също предупреди, че групировката има ресурсите да продължи да се бие с Израел и е подготвена за дълга война в Рафах и Газа.

Израел обяви кога ще разшири военните операции в Рафах, южен град в ивицата Газа.

Израелските сили възнамеряват да разширят военните операции в Рафах, ако заложниците, държани от "Хамас", не бъдат върнати до началото на Рамазан. Свещеният месец на мюсюлманите ще започне на 10 март и коментарите на министъра от военновременното правителство на Израел Бени Ганц изглеждат като най-ясния краен срок досега за израелските военни действия в южния град на Газа, близо до египетската граница, където над 1 милион разселени палестинци намериха убежище.

Бени Ганц заяви: "Светът трябва да знае, и лидерите на "Хамас" трябва да знаят - ако до Рамазан нашите хора, които държат като заложници, не бъдат върнати у дома, бойните действия ще продължат навсякъде, в това число и в района на Рафах." Ганц добавя, че Израел ще действа координирано, при съдействие за евакуация на цивилните и в диалог с американските и египетските партньори, за да сведе до минимум жертвите сред мирното население.

ООН съобщи че една от най-важните болници в Газа, "Насър" в Хан Юнис, е престанала да функционира след израелски рейд, а СЗО обяви, че ѝ е отказан достъп и дори не може да оцени ситуацията.

ЕС: Операция на Израел в Рафах ще е абсолютна катастрофа

ЕС: Операция на Израел в Рафах ще е абсолютна катастрофа

Няма как да бъдат избегнати цивилни жертви

Европейският съюз предупреди Израел да не започва офанзива в Рафах, съобщава "Ройтерс".

Според министрите от ЕС това би довело до катастрофа за около 1,5 милиона бежанци, потърсили убежище в града в южния край на Газа.

"Нападение срещу Рафах би било абсолютно катастрофално, би било безсъвестно", подчерта външният министър на Ирландия Майкъл Мартин преди среща с колегите си от останалите държави членки на ЕС в Брюксел.

"Над 1,5 милиона души са натъпкани в много малка част на Газа. Те са уморени, изтощени са, няма къде другаде да отидат - как може някой да възнамерява да увеличи тази травма?", възмути се той.

Нетаняху: Израел провежда операцията в Рафах след евакуацията на цивилни

Нетаняху: Израел провежда операцията в Рафах след евакуацията на цивилни

Не даде индикация кога може да се проведе офанзивата