Израелската армия бомбардира райони около две болници в главния южен град на Газа Хан Юнис в четвъртък, притискайки голям брой разселени хора, предава "Ройтерс".

Здравните власти в Газа казаха, че най-малко 50 палестинци са били убити в Хан Юнис през последните 24 часа, включително две деца при израелски въздушен удар, който удари жилищен дом.

Градът сега е обкръжен от израелските сили и е подложен на почти непрекъснат обстрел от въздуха и земята, казват жителите.

Палестински медици казаха, че израелските танкове са отцепили и обстрелвали цели около двете основни, все още функциониращи болници в града - Насър и Ал-Амал - като са хванали в капан медицински екипи, пациенти и разселени хора, укриващи се вътре или наблизо.

Жителите казаха в сряда, че израелските съобщения, които ги предупреждават да напуснат зоните на огневата линия, са дошли едва след като операцията е била в ход и главният път от Хан Юнис вече е затворен.

В сряда ООН съобщи, че израелски танкове са ударили голям комплекс на ООН в Газа , приютяващ разселени палестинци, убивайки най-малко девет души и ранявайки 75. Но Израел отрече неговите сили да са отговорни, предполагайки, че "Хамас" може да е започнал обстрела. 

Израел започна въздушна и сухопътна офанзива в Газа, след като бойци на Хамас нахлуха през границата на 7 октомври, убивайки около 1200 души и вземайки заложници, около 130 от които остават в плен.

Отговорът на Израел доведе до смъртта на повече от 25 000 души и предизвика тежка хуманитарна криза, като по-голямата част от населението на Газа изпитва остър недостиг на храна, вода, лекарства и гориво.

Пентагона е готов да инвестира 1,6 млрд. долара в Близкия изток

Пентагона е готов да инвестира 1,6 млрд. долара в Близкия изток

Опит за запазване на влиянието