Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш заяви в сряда, че Ивицата Газа се сблъсква на "епична хуманитарна катастрофа", призовавайки света да не отвръща поглед от района, цитира думите му Ройтерс.

"Водят се интензивни преговори за удължаване на примирието - което ние силно приветстваме - но вярваме, че се нуждаем от истинско хуманитарно прекратяване на огъня", каза той на заседание на Съвета за сигурност на ООН, председателствано от външния министър на Китай Ван И, тъй като Китай е ротационен председател на 15-членен съвет за ноември.

Преговорите в последната минута между Израел и палестинските екстремисти Хамас продължават в сряда за удължаване на примирието в Газа.

Гутериш информира съвета за прилагането на резолюция, приета по-рано този месец, която призовава за хуманитарни паузи в боевете, за да се позволи достъп на помощ и освобождаване на всички заложници, държани от Хамас.

Обединените нации увеличиха доставката на хуманитарна помощ за Газа - крайбрежен анклав с 2,3 милиона души - по време на примирието, но Гутериш каза, че нивото на помощта "остава напълно недостатъчно, за да отговори на огромните нужди".

"Хората на Газа са в разгара на епична хуманитарна катастрофа пред очите на света", каза той. — Не трябва да отвръщаме поглед".

Съдбата на семейство заложници хвърля сянка на примирието в Газа

Съдбата на семейство заложници хвърля сянка на примирието в Газа

Съдбата на това семейство развълнува особено много израелците

Няколко арабски външни министри също пътуваха до Ню Йорк и трябваше да говорят пред съвета по-късно в сряда.

Посланикът на Израел в ООН Гилад Ердан обвини арабските министри, че подкрепят "терористична организация, която има за цел да унищожи Израел".

"Всеки, който подкрепя прекратяването на огъня, всъщност подкрепя продължаващото царуване на тероризма на Хамас в Газа. Хамас е геноцидна терористична организация - те не го крият - не е надежден партньор за мир", каза Ердан пред Съвета за сигурност.

Израел твърди, че бойци на Хамас са убили 1200 души и са взели около 240 заложници при изненадващо нападение на 7 октомври. Израел е съсредоточил отмъщението си срещу Хамас в Газа, бомбардирайки я от въздуха, налагайки обсада и започвайки наземна атака.

"Примирието трябва да се превърне в прекратяване на огъня, постоянно прекратяване на огъня. Не може да се позволи възобновяване на кланетата", каза палестинският външен министър Рияд ал Малики пред Съвета за сигурност.

"Нашият народ е изправен пред екзистенциална заплаха. Не се заблуждавайте. При всички приказки за унищожаването на Израел, Палестина е тази, която е изправена пред план за унищожаването й, изпълняван посред бял ден", каза той.

Блинкън отново лети към Израел: Ще работи за удължаване на паузите в Газа

Блинкън отново лети към Израел: Ще работи за удължаване на паузите в Газа

Той също така ще посети Йордания и Обединените арабски емирства тази седмица