Президентът на Китай Си Дзинпин се срещна с руския министър-председател Михаил Мишустин в Пекин в сряда в нежно напомняне на Запада за неуспеха му да изолира икономически Русия, пише "Бизнес инсайдър".

На срещата, която беше част от двудневното посещение на руския премиер, Си обеща да засили допълнително връзките на нациите, тъй като търговията между тях надхвърли 200 милиарда долара за 11 месеца.

Двете страни трябва "да се възползват напълно от предимствата на политическото взаимно доверие" и "да задълбочат сътрудничеството в икономиката, търговията, енергетиката и свързаността", каза Си по време на срещата, съобщи китайската държавна информационна агенция Синхуа.

Мишустин каза във вторник, че отношенията между Москва и Пекин са достигнали "върхово ниво" по време на дискусия с китайския премиер Ли Цян, съобщи френската информационна агенция France-Presse.

Това е последната от поредица срещи между висши китайски служители и техните колеги от Кремъл, като президентът на Русия Владимир Путин щедро похвали Си на форума "Един пояс, един път" в Пекин през октомври.

В резултат на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна през февруари 2022 г. Западът се опита да изолира икономически Русия, като правителствата наложиха всеобхватни икономически санкции и корпорациите напуснаха страната.

Но Китай, втората по големина икономика в света, изигра жизненоважна роля в поддържането на руската икономика, купувайки руски петрол и газ и продавайки руски потребителски стоки като автомобили и технологични компоненти.

Русия също се радва на нарастващи приходи от петрол и газ поради нации като Китай, които не показват никакви притеснения да продължат да търгуват с нея и високите световни цени на петрола.

Печалбите позволяват на Русия да увеличи значително военните си разходи, тъй като се стреми да изтощи отбраната на Украйна.

Китай и Русия споделят ключова глобална цел - да намалят силата и влиянието на САЩ. Въпреки че Китай твърди, че е неутрална страна във войната в Украйна, анализаторите казват, че вижда конфликта като начин да навреди на мощта на САЩ и че вероятно подкрепя победата на Русия.

За тази цел предостави на Русия не само икономическа, но и дипломатическа подкрепа, като отказа да осъди руската инвазия.

Не всичко обаче е добра новина за Русия от икономическа гледна точка, тъй като санкциите причиняват рязка инфлация и недостиг на работници, водещи до криза на пазара на труда.

По-рано анализатори казаха пред Business Insider, че изглежда има пукнатини в отношенията между Путин и Си, като Русия е предпазлива от новото господство на Китай над нейната икономика, а Пекин е загрижен за влошаването на западноевропейските нации, които се противопоставят на руската агресия, от чиито икономики зависи.

Но засега отношенията й с Китай помагат на Русия да преодолее икономическата буря.