Китайският президент Си Дзинпин обясни, че "никой не е в състояние да диктува" какво трябва да прави страната му. В реч по случай честването на 40-годишнината от "реформата и отварянето" на Китай, той коментира, че Пекин "решително ще реформира каквото трябва и може да бъде реформирано и няма да променя нищо, където не трябва и не може да се реформира", съобщава БиБиСи.

Си Дзинпин използва и по-помирителен тон по време на речта си, като повтаря ангажимента на Китай да "се отвори по-широко за света и да поощри съвместни усилия за изграждане на общност с общо бъдеще за човечеството".

Той допълва, че страната му "се приближава до центъра на света като широко признат защитник на световния мир, допринасящ за глобалното развитие и поддържащ международния ред".

Китай обяснява за протекционизма и Г-20

Китай обяснява за протекционизма и Г-20

Коментира забраните за Huawei и редактирането на човешки гени

Си Дзинпин обещава, че неговата страна няма да се развива за сметка на други народи. Въпреки икономическите постижения на страната, Китай "никога няма да се стреми към глобална хегемония".

Икономическата реформа на Китай е инициирана Дън Сяопин през 1978 г. и програмата е ратифицирана на 18 декември тази година и растежът превръща Китай във втора по големина икономика в света. Стотици милиони хора са спасени от бедност, но през последните години Китай се бори с нарастващ дълг и забавя икономическия си растеж.

В речта си, Си Дзинпин не споменава сегашния търговски спор със Съединените щати, вместо това той изброява примери за напредъка на Китай през последните десетилетия, "епични постижения, движещи небето и Земята".

Джак Ма става член на китайската комунистическа партия, по заслуги

Джак Ма става член на китайската комунистическа партия, по заслуги

Общо 100 заслужили личности са препоръчани и се присъединяват към партията

Реформата на Дън Сяопин успява да заобиколи стария комунизъм на Мао Цзедун, когато колективизацията води до бедна и неефективна икономика. Действията са фокусирани върху реформата в селското стопанство, либерализация на частния сектор, модернизация и отваряне към международната търговия.

Си Дзинпин описва реформите като "освобождаване от оковите" на предишни грешки и допълва, че последните 40 години са "квантов скок за социализма с китайски характер, голямото подмладяване на Китай в съвременното време".

Икономическа глобализация или протекционизъм, пита Си Дзинпин

Икономическа глобализация или протекционизъм, пита Си Дзинпин

Мисля, че сме на кръстопът