Си Ен Ен, позовавайки се на два анонимни военни източника, пише, че Пентагонът е започнал да отпуска по-малки количества военна помощ на Украйна, тъй като собствените резерви на САЩ са намалели значително и те не искат да застрашават бойната си готовност.

От средствата, отпуснати от Конгреса директно за военна помощ на Украйна, 6 милиарда долара остават неусвоени. Министерството на отбраната е технически задължено да ги изразходва до края на септември, когато приключва фискалната година на САЩ, но то поиска от законодателите да удължат този срок.

Най-бързият канал за военни доставки от САЩ за Украйна е прехвърлянето на оръжие, боеприпаси и друго оборудване директно от военни складове. Източници на Си Ен Ен обаче казват, че там не са останали големи излишъци и Пентагонът не иска да намалява още повече резервите, тъй като не е сигурен в момента на тяхното попълване.

"Попълването (на складовете) също е проблем", цитира Си Ен Ен събеседника си. САЩ увеличават производството на ключови артикули като 155 мм снаряди и системи Patriot, както за доставка на Украйна, така и за попълване на собствените си запаси, но този процес ще отнеме години и няма да може бързо да отговори на нарасналото търсене.

Така преди войната САЩ произвеждаха 15 хиляди 155-мм артилерийски снаряда на месец. Сега бяха пуснати нови фабрики и производствени линии, а производството на снаряди се увеличи до 40 хиляди на месец. Но Пентагонът си поставя за цел да увеличи производството до 100 хиляди на месец, а до този момент има още повече от година.

Според Си Ен Ен, че подобно темпо е напълно съобразено с графика на американското военно ведомство.

 Политико: САЩ може да нямат достатъчно ракети за Украйна

Политико: САЩ може да нямат достатъчно ракети за Украйна

Изданието анализира възможността Киев да получи разрешение за удари дълбоко в Русия с американски оръжия