Изминаха 50 дни, откакто Русия предприе непровокирано военно нападение срещу Украйна, а американски служители предупреждават, че конфликтът, който вече доведе до хиляди жертви и милиони бежанци, може да навлезе в нова кървава фаза, обобщи Си Ен Ен.

Президентът Джо Байдън заяви в четвъртък, че работи с екипа си, за да реши дали да изпрати високопоставен член на администрацията си в Украйна в знак на подкрепа за страната, която продължава да се противопоставя на руския агресор.

"В момента вземаме това решение", каза Байдън пред репортери, когато бе попитан дали ще изпрати висш служител. Запитан кого ще изпрати, Байдън се обърна към един репортер и попита: "Готови ли сте да тръгнете?".

САЩ готвят визита на високо ниво в Киев

САЩ готвят визита на високо ниво в Киев

Шефът на Пентагона или на Държавния департамент ще се срещнат със Зеленски

Малко вероятно е да видим президента или вицепрезидента Камала Харис в Украйна - изпращането на някой от тях във военна зона би било огромно начинание, но и да не забравяме гарантирането на тяхната сигурност.

Официални лица все пак са провели предварителни обсъждания за евентуално изпращане на министъра на отбраната Лойд Остин или държавния секретар Антъни Блинкен. И в този случай са необходими големи мерки за гарантирането на сигурността на двамата.

Подобно пътуване, което, както предупреждават официалните лица, все още не е финализирано, би било изключително символично и за първи път от началото на войната някой високопоставен представител на САЩ ще отиде в Украйна.

ЦРУ: САЩ не приемат лекомислено руски заплахи с ядрени оръжия

ЦРУ: САЩ не приемат лекомислено руски заплахи с ядрени оръжия

Но засега не виждат много доказателства, засилващи тази загриженост

Няколко високопоставени служители и други световни лидери посетиха Украйна през последните седмици, включително британският министър-председател Борис Джонсън, който направи изненадващо посещение в Киев миналия уикенд.

След пътуването на Джонсън американски служители заявиха, че Байдън в момента не планира свое собствено пътуване, въпреки че по време на неотдавнашно пътуване до Полша президентът заяви, че би искал да посети Украйна, за да види ситуацията на място. И Байдън, и Харис направиха неотдавнашни посещения в съседни на Украйна държави.