Сирени прозвучаха в редица промишлени предприятия в района на Казан, столица на руската република Татарстан. Сигналът означава необходимост от евакуация, съобщиха от пресслужбата на ръководителя на Татарстан от където потвърждават и че промишлените предприятия на републиката са разработили механизъм за действие в случай на извънредни ситуации, за да се гарантира безопасността на хората.

Противовъздушната отбрана на Русия тази нощ е свалила 5 противокорабни ракети "Нептун" и 29 украински дрона в небето над Краснодарския край, гласи съобщението от тази сутрин на руските военни. По един дрон от самолетен тип е свален над Воронежка, Белгородска и Тамбовска област.

В съобщението не се посочва нищо за територията на Татарстан, а държавните агенции ТАСС и Интерфакс дори и не съобщават причината за сигнала тревога над областта.

Telegram каналите Shot и Baza, позовавайки се на очевидци, съобщиха, че дронове са били забелязани в Атнински район на Татарстан.

Преди обявяването на евакуацията в Казан и Нижнекамск работата на летищата беше временно ограничена. Според представител на Росавиация са взети мерки "за осигуряване на безопасността на полетите на гражданските самолети". На летище Казан ограниченията се прилагат от 5:57 московско време, Нижнекамск - от 6:24 московско време. По време на операцията два самолета бяха пренасочени към резервното летище Курумоч в Самара.

За последно работата на двете летища беше ограничена на 15 май, като от руското Министерство на отбраната съобщиха, че е бил свален дрон от авиационен тип. 

Тази нощ украински дронове са ударили петролна база в Краснодарския край, но потвърждение за това в информацията на руското МО няма. 

Украински дрон удари руска петролна база в руския Краснодарски край

Украински дрон удари руска петролна база в руския Краснодарски край

Има и ранени служители