Президентът на Франция Еманюел Макрон заяви, че ще представи нови предложения на Европейския съюз за повишаване на неговата сигурност, изтъквайки, че Общността трябва да сложи край на зависимостта си от американската военна мощ, съобщава "Франс прес".

"Европа вече не може да разчита на САЩ за своята сигурност. От нас зависи да гарантираме европейската сигурност", изтъкна той в реч, с която поднови дипломатическия си дневен ред.

Неговите предложения ще бъдат разкрити "през следващите месеци", уточни Макрон пред публика от около 250 дипломати, депутати и експерти по международни отношения, събрали се да отбележат завръщането от лятната ваканция.

Германия с нова "трезва и критична" външна политика спрямо САЩ

Германия с нова "трезва и критична" външна политика спрямо САЩ

"Крайно време е да преразгледаме трансатлантическото партньорство"

"Искам да предприемем изчерпателен преглед на нашата сигурност с всички европейски партньори, включително Русия", добави той.

Коментарите на Макрон дойдоха след поредица от жестове от страна на американския президент Доналд Тръмп, който се дистанцира от традиционните съюзници от НАТО.

Макрон дойде на власт през миналата година, обещавайки да реформира Европейския съюз и настоявайки за дълбоки политически реформи, включително отделен бюджет за еврозоната, които досега бяха посрещнати със слаба подкрепа.

Френският президент, който утре започва тридневно посещение в Дания и Финландия, се надява да събере подкрепа за предложенията си за реформи на ЕС, призовавайки за удвоени усилия за реформиране на Общността.

"Трябва да предприемем нови инициативи, да изградим нови съюзи", настоя френският държавен глава.

"Франция иска Европа, която защитава, дори след като екстремизмът се засили и национализмът се събуди", подчерта Еманюел Макрон.