Сирийските правителствени сили са отвоювали ключов район от източната част на град Алепо, разделяйки по този начин контролираната от бунтовниците територия, съобщават държавната сирийска телевизия и Сирийският център за наблюдение на човешките права.

Уточнява се, че квартал "Сакхур" е паднал под контрола на сирийската армия, която заедно със съюзниците си започна голяма офанзива за отвоюването на Алепо през септември.

Хиляди цивилни избягаха от контролираните от бунтовниците източни квартали, след като през уикенда се разразиха тежки боеве. Стотици семейства също са били изселени в рамките на обсадения район.

Сирийската армия превзе нови райони на Алепо

Сирийската армия превзе нови райони на Алепо

С участието на руската авиация...

Отвоюването на цялата територия на Алепо, втория по големина сирийски град, е ключова цел на сирийското правителство в борбата му срещу бунтовниците.

Въпреки че е много трудно да се разбере какво точно се случва в обсадените източни части на Алепо, няколко ключови квартала изглежда са отвоювани от силите на сирийския режим, с което северните части на града са изцяло вече под контрола на правителството.

По-късно от руското военно министерство обявиха, че сирийската армия е освободила 40 процента от източната част на Алепо от терористи. 

Скот Крейг, говорител на Върховния комисар на ООН за бежанците в Сирия, е заявил пред БиБиСи, че имало 250 хил. души, които се нуждаят от помощ в източните части на Алепо, 100 хил. от тях деца. Запасите от храни са привършили, допълни той.

"Ситуацията на място в източно Алепо е почти невъобразима за онези от нас, които не са там", изтъкна Крейг и допълни, че около 2 хил. цивилни са избягали от полесраженията.

Държавната сирийска телевизия цитира сирийски военен източник, че правителствените сили "продължават своето настъпление в източните квартали на Алепо". "Нашите екипи обезвреждат експлозиви и мини", допълни той.

Рами Абдулрахман, директор на базирания във Великобритания Сирийски център за наблюдение на човешките права, изтъкнал пред "Ройтерс", че опозицията е загубила повече от една трета от района, който контролира в Алепо по време на настъплението.

Източните части на Алепо бяха под контрола на бунтовнически групировки, противници на Асад, през последните четири години.

През последната година сирийските войски пробиха бунтовниците с помощта на подкрепяни от Иран милиции и руските въздушни удари.

Русия твърди, че нейните военновъздушни сили са активни в други части на Сирия, но не действат в Алепо.