На церемония в Кабул генерал Дейвид Петреъс предаде на генерал Джон Алън командването на натовските сили в Афганистан, съобщи БиБиСи.

Припомняме, Петреъс напуска Афганистан след една година начело на ИСАФ, тъй като оглави ЦРУ. Той ще замени като директор на американската разузнавателна агенция Лион Панета, който пък зае поста министър на отбраната на САЩ.

Рокадата в ръководството на силите на НАТО в размирната държава се случва часове след като в Афганистан бяха убити приближени на президента Хамид Карзай. БиБиСи припомня още, че вчера НАТО предаде контрола върху афганистанската провинция Бамиян на силите за сигурност на страната. Районът е един от седемте, които ще бъдат предадени на афганистанските сили за сигурност в съответствие с плана, обявен от президента Хамид Карзай през март.

Предаването на контрола на местните сили се смята за ключова стъпка в прехода към пълното изтегляне на всички чуждестранни сили от Афганистан през 2014 година. Въпреки все така честите атаки и нападения на много места в страната, като цяло голям брой афганистански провинции са доста по-сигурни заради допълнителните американски военни там, както и хилядите нови афганистански военни и полицай.

Като цяло обаче, качеството на полицията и силите  от Афганистан все още е далеч от необходимото ниво и съществува реален риск те да не успеят да отговорят на зачестилите напоследък атаки на талибаните, коментират кореспондентите на БиБиСи в страната.