Сейф Ал Ислам, син на либийския лидер Муамар Кадафи, който през август разкритикува политическата система в Джамахирията, ще започне работа в чужбина, съобщиха представители на официалните власти, цитирани от Ройтерс.

Ислам, който е на повече от 30 години, ще работи в международна икономическа институция, уточнили източниците, като добавили, че все още не е ясно какъв ще е резултатът от заминаването на Ислам върху програмата за реформи и развитие, за която той говорил в речта си през август.

От Ройтерс коментират, че в двучасовата си реч пред 15 000 младежи в град Сирт, Ислам отправил едни от най-критичните забележки, правени някога от либиец

Тогава Сейф Ал Ислам, посочи в държавните институции работят лакоми „тлъсти котки". Той призова и за предприемането на редица реформи в областта на здравеопазването и образованието.

Той не пропусна да спомене, че в северната африканска страна няма свобода на словото, а политическата система не е толкова демократична, колкото би му се искало.

От Ройтерс отбелязват, че 11 дни по-късно бащата Сейф Ал Ислам - либийският ръководител полковник Муамар Кадафи убеждавал симпатизантите си са убият враговете, които искат смяна на политическия курс.

Либийската политическа система е установена през 1977 г. на базата на философията, съдържаща се в Зелената Книга на Муамар Кадафи.
Принципите в нея представляват комбинация между социалистически и ислямски теории, уточняват от Ройтерс.
Зелената Книга не приема комунизма и западния модел на либерализма и демокрацията, като нарича политическите партии  „предателство", а избирането на народни представители - „шарлатанство".

Припомняме, че Сейф Ал Ислам помогна за създаването на фонд за заразените със СПИН либийски деца
Официалните източници уточняват, че Ислам ще остане председател на „Фондация за развитие Кадафи".
Припомняме, че фондацията изигра немалка роля при подобряване на условията, в които се намират петте ни медицински сестри в Либия. Тя подготви специален график за посещения, както и им осигури медицински прегледи