Синът на високопоставен южнокореец, избягал в Северна Корея, е пристигнал в Пхенян, за да се установи там за постоянно, съобщават севернокорейските държавни медии.

Ако бъде потвърдено, това ще бъде необичаен случай на южнокореец, заживяващ в бедната и тоталитарна Северна Корея.

Севернокорейските медии уточняват, че Чо Ин-гук е пристигнал в столицата на Северна Корея в събота, за да "посвети живота си на обединението между Северна и Южна Корея под ръководството на вожда Ким Чен-ун". Бяха публикувани снимки и видеокадри, показващи Чо, носещ очила и каскет, четящ изявление при пристигането си на международното летище в Пхенян.

Чо каза, че е на повече от 70 години и е решил да изживее остатъка от живота си в Северна Корея, тъй като сред "предсмъртните желания" на родителите му било да следва Северна Корея и да работи за обединението ѝ с Южна Корея.

Чо Ин-гук е син на бившия външен министър Чо Док-шин, който е избягал със съпругата си в Северна Корея през 1986 г. след политически спорове с тогавашния южнокорейски президент Пак Чун-хи. Той е починал през 1989 г.

Наблюдатели изтъкват, че Северна Корея е приела Чо Ин-гук, защото може да го използва като пропаганден инструмент, за да каже на поданиците си, че тяхната система е по-добра от тази на Южна Корея. Ким се опитва да съживи замиращата си икономика и да подобри изхранването на населението, след като САЩ отказват да се съгласят за облекчаване на санкциите, докато не предприеме значителни стъпки към ядрено разоръжаване.

Южнокорейското министерство на обединението заяви, че Чо Ин-гук бил в Северна Корея без специално разрешение от правителството в Сеул да отиде. Говорителят на ведомството коментира пред журналисти, че властите се опитват да разкрият подробности за пътуването на Чо.

Двете Кореи, които са разделени по най-силно укрепената граница в света в продължение на около 70 години, забраняват на своите граждани да посещават територията на другата страна и да разменят помежду си телефонни обаждания, писма или имейли без специални разрешения. От края на Корейската война от 1950-53 г. повече от 30 000 севернокорейци са избягали в Южна Корея, за да избегнат политически репресии и бедност. Обратните случаи са рядкост.