За много южнокорейци бившият президентски дворец в Сеул беше малко посещавана, силно защитена забележителност в планината. Това вече се промени, тъй като на хиляди хора беше позволено да погледнат вътре за първи път от 74 години, съобщава Асошиейтед прес.

Като едно от първите си действия новият южнокорейски лидер премести президентските офиси от Синята къща, кръстена на отличителните си сини керемиди, и отвори вратите за обществеността, позволявайки на максимум 39 000 души на ден да ги посещават.

Обикновено сериозният комплекс е превърнат в нещо като панаир, с развълнувани тълпи, които се оглеждат наоколо и стоят на дълги опашки.

Синята къща е преминала през множество трансформации през годините. Някога мястото на кралска градина, японците построиха официалната резиденция за своите генерал-губернатори там по време на колониалното управление на Токио на Корейския полуостров. След като Корея беше освободена от Япония през 1945 г., американският военен командир окупира мястото, докато не стана официален президентски офис и резиденция на Южна Корея при основаването на страната през 1948 г.

Отварянето на Синята къща е част от обещанието на новия президент на Южна Корея Юн Сук Йел да изостави двореца и да създаде свои офиси в комплекса на Министерството на отбраната в квартал Йонгсан, на около 5 километра.

Юн заяви, че е избрал комплекса на Министерството на отбраната, защото вече е оборудван с командни съоръжения, свързани със сигурността. Той каза, че има за цел да построи нещо подобно на Белия дом във Вашингтон, което да позволи на гражданите да разгледат по-отблизо сградата през ограда. Юн каза, че новите офиси ще позволят по-добра комуникация с обществеността.

Плановете му за преместване обаче се сблъскват с оплаквания, че са прибързани и нереалистични. Критиците казват, че прибързаното движение на висши държавни служби може да подкопае националната сигурност, като съсредоточи твърде много власт на едно място, струва твърде много и наруши правата на собственост на хората, живеещи в района.

В миналото близо до Синята къща са се събирали хиляди хора за масови митинги и шествия. Жителите наблизо казаха, че страдат от шум и задръствания.

Докато някои хора в новия президентски квартал очакват подобрение заради новите офиси, има и притеснения.

"Що се отнася до проблемите с трафика, вече виждам повече хора да посещават тук. Отначало ще бъде много пренаселено и сложно, но мисля, че постепенно ще се подобри", каза Ким Джунг Таек, собственик на галерия близо до новите президентски офиси.

Сеул обеща "дързък" икономически план на КНДР при отказ от ядрените оръжия

Сеул обеща "дързък" икономически план на КНДР при отказ от ядрените оръжия

Южнокорейският президент оставя отворена вратата за диалог