Сирени за предупреждение за възможни наближаващи ракети прозвучаха в централната част на Тел Авив, след като въоръженото крило на Хамас, бригадите "Ал-Касам", заяви, че е предприело "голяма ракетна" атака срещу израелската столица на 26 май, съобщи "Ройтерс".

В изявление в своя канал Telegram "Ал-Касам" написа, че осемте ракетите са били изстреляни в отговор на това, което нарече "ционистки кланета срещу цивилни". Телевизията на Хамас "Ал-Акса" предаде, че ракетите са били изстреляни от ивицата Газа.

Израелските военни не обявиха веднага причините за сирените. През послендите четири месеца те не са се чували в Тел Авив. Израелските служби за спешна медицинска помощ съобщиха, че не са получавали съобщения за жертви.

"Хамас" обяви за нови пленени израелски военни в Газа

"Хамас" обяви за нови пленени израелски военни в Газа

Израел отрече тези твърдения

Атаката е предупреждение, че ислямистката фракция все още е в състояние да изстрелва ракети с голям обсег, въпреки седеммесечната опустошителната израелска военна офанзива.

Припомняме, че Израел е обвиняван за смъртта на над 35 000 палестинци от началото на войната в Газа, след като Хамас нападна Израел на 7 октомви миналата година. Въпреки предупрежденията от страна на САЩ и държавите в ЕС Израел да не напада Рафах, където се бяха изселили голяма част от палестинците, на 6 май започна т.нар. от израелските власти ограничено нахлуване в Рафах.

Премиерът Бенямин Нетаняху остана категоричен, че с нападението на Рафах ще острани последните останали батальони на Хамас и ще постигне целта си за "пълна победа" над екстремистите, които наскоро са се прегрупирали в други части на Газа, където военните вече са действали.

На 20 май главният прокурор на Междунароният наказателенн съд (МНС) поиска ареста на Нетаняху, министъра на отбраната на Израел Йоав Галант и трима от лидерите на Хамас, а на 24 май съдиите на МНС наредиха Израел да спре офанзивата си в Рафах. Въпреки това, израелските власти не изключиха офанзивата в Рафах. 

Израел не изключва офанзива в Рафах и след заповедта на МС

Израел не изключва офанзива в Рафах и след заповедта на МС

Според израелските власти, те все още имат право на някои военни действия там