Правителството на Сирия осъди евакуирането от страна на Израел на стотици членове на хуманитарната организация "Белите каски" от южната част на Сирия в Йордания, наричайки го "престъпна операция" на "Израел и неговите маши", съобщава сирийската държавна телевизия.

Израел подпомогна евакуацията на сирийски спасителни работници и техните семейства през нощта в събота, разрешавайки им да преминат през сирийско-израелската граница и след това транспортирането им в Йордания.

"Белите каски" са подкрепяни от хуманитарни организации, главно в САЩ и Канада и работят в Сирия, за да осигурят храна, психологическа подкрепа и друга помощ.

От сирийското външно министерство добавиха: "Израел винаги е твърдял, че не участва в сирийската война, но помага за евакуацията на стотици членове на терористичната организация "Белите каски", както и на други високопоставени членове на терористични организации и с помощта на САЩ, Великобритания, Канада, Германия и Йордания - разкрива подкрепата на тези страни за тези терористични групировки".

Израел евакуира 800 "бели каски"

Израел евакуира 800 "бели каски"

Те и семействата им отиват към Канада, Великобритания и Германия

Според сирийското външно ведомство "няма достатъчно думи да осъдят този жалък акт и заговорите, ръководени от Израел и тези страни срещу сирийския народ".

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху заяви, че американският президент Доналд Тръмп и канадският премиер Джъстин Трюдо са били двама от западните лидери, които са поискали от Израел да помогне на членовете на "Белите каски" да напуснат Сирия.

"Тези хора, които спасяваха човешки животи, сега са под смъртна заплаха", изтъкна Нетаняху в изявление, допълвайки: "Ето защо разпоредих прехвърлянето им през Израел в други страни като важна хуманитарна мярка."

Германия приема 50 души от "Белите каски"

Германия приема 50 души от "Белите каски"

Хайко Маас предоставя убежище