Сирийските въоръжени сили не са използвали и няма да използват химически оръжия, дори срещу терористични групировки. Това обяви сирийският външен министър Уалид Муалем, цитиран от "Франс прес".

"Искам да ви подчертая още веднъж: сирийската армия не е, не ги е и няма да използва този вид оръжия - не само срещу нашия собствен народ, но дори срещу терористите, които нападат нашите цивилни граждани с техните минометни снаряди", изтъкна той.

Асад не вижда друга възможност освен победа в Сирия

Асад не вижда друга възможност освен победа в Сирия

"Ние имаме голяма надежда, която става все по-голяма"

Муалем е говорил по време на пресконференция в Дамаск два дни след химическата атака, при която загинаха най-малко 86 души в контролирания от бунтовниците град Хан Шейхун в Северозопадна Сирия.

Атаката и жертвите предизвикаха възмущение по света, като мнозина посочиха с пръст правителството на президента Башар Асад, но Муалем хвърли съмнение върху доказателствата.

"Първата въздушна атака, извършена от сирийската армия, беше в 11:30 часа (местно време) в този ден (вторник) и тя атакува оръжеен склад, принадлежащ на Фронт "Ал Нусра", който съдържа химически оръжия", уточни сирийският първи дипломат.

20 жени и 30 деца сред загиналите 86 души при химическата атака в Сирия

20 жени и 30 деца сред загиналите 86 души при химическата атака в Сирия

86 са загиналите

Запитан дали Сирия би приела международно разследване на химическата атака, сирийският външен министър коментира, че опитът от подобни разследвания в миналото не бил окуражаващ. Все пак подчерта, че всякакво подобно разследване трябва да е неутрално, а не политизирано.

По думите на Уалид Муалем, Дамаск многократно бил предупреждавал Съвета за сигурност на ООН и Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО), че терористите от ДАЕШ и Фронт "Ал Нусра" внасят оръжия в Сирия от Ирак и Турция.

"Ал Нусра", които сега са известни под името Фронт "Фатех ал Шам", някога бяха клон на терористите от "Ал Кайда" в Сирия и са основният екстремистки враг на ДАЕШ ("Ислямска държава").

"Фронт "Ал Нусра", ДАЕШ и други организации продължават да складират химически оръжия в градските и жилищните райони", добавил Муалем.

Сирийската армия отрече, че е използвала химически оръжия срещу Хан Шейхун, а Москва, която е съюзник на Дамаск, посочи, че "токсични вещества" може да са били изпуснати, когато армията удари "терористичен склад".