Сирийската авиация е отблъснала израелски самолети, които са нарушили въздушното пространство на Сирия.

Вражески самолети са навлезли в сирийското въздушно пространство от Средиземно море.

Нашите сили са засекли  и принудили няколко израелски изтребителя да напуснат въздушното ни пространство, без да извършват нападения и да причинят човешки или материални жертви, заяви сирийски военен.

Сирийската арабска република отправя предупреждение към правителството на израелския противник за този акт на агресия и запазва правото си да отговори по начин, който сметне за подходящ, добави военният.

Засега няма официален отговор за случилото се от страна на израелското правителство.

Отношенията между двете страни се обтегнаха значително в последните месеци, след като източници от израелското разузнаване оповестиха, че сирийски военни подготвят масирани военни нападения срещу Израел.

Същевременно сирийските власти отрекоха, че ще използват военни средства за възвръщането на територията около конфликтните Голански възвишения, окупирани от Израел през 1967г.

Последният обстрел по израелски самолети, официално оповестен от властите, беше през 2006г., когато израелски самолети бяха засечени около резиденцията на сирийския президент Башар ал-Асад.

Тогава израелското правителство заяви, че това е било знак за сирийските власти  да спрат подпомагането на Хамас, след като палестинската военна организация отвлече израелски войник.

Израел многократно обвинява сирийското правителство в подпомагане на бойците на Хизбула в Ливан, припомня АП.