асадВластите в Сирия ще започнат реформи, за да отговорят на исканията на демонстрантите, които протестират от няколко дни в южната част на страната, съобщи БиБиСи.

Управляващите в Дамаск обещаха да проучат възможностите за премахване на извънредното положение, което е в сила от 1963г. и дава много големи пълномощия на силите за сигурност.

Друго обещание е да бъдат разследвани убийствата на демонстранти в град Дераа, като, обаче, според управляващите, жертвите са само 10. Според очевидци и опозиционни активисти, броят им е многократно по-голям.

Говорителят на президента Башар ал-Асад Бутаина Шабан отрече правителството да е нареждало да се стреля по протестиращите. Тя добави, че „това не значи, че някой не е направил грешка".

Не бива да бъркаме поведението на отделния човек с решителността на президента Башар ал-Асад да движи Сирия към просперитет", заяви тя по време на пресконференция в Дамаск. Тя посочи още, че исканията на демонстрантите не могат да се разглеждат, докато те "размахват оръжие".

Шабан заяви, че ще бъде сформирана комисия, която да разговаря „с братята ни от Дераа" и да разследва сблъсъците в града. Освен това тя обеща вдигане на заплатите, здравни реформи, допускане на повече партии до изборите, намаляване на цензурата и нови механизми за борба с корупцията.

Подобни мерки бяха обявени от сирийските власти и преди 6 години.

Шабан обвини световните медии като СиЕнЕн и БиБиСи, като посочи, че те са изкривили и раздухали излишно информацията за сблъсъците.

В Дамаск и голям брой други градове бяха организирани множество демонстрации в подкрепа на президента Асад.