Сирийското правителство отвори отново граничния пункт на Насиб с Йордания, три години след като основният търговски маршрут беше затворен от бунтовници през 2015 г., съобщава "Ройтерс".

"Насиб" е основен транзитен маршрут за стотици камиони на ден, превозващи стоки между Турция и Персийския залив, и Ливан и Персийския залив. "Камионите и транзитният трафик тръгнаха през границата между Сирия и Йордания", се казва в изявление на министерството.

Милиарди долари от годишна търговия преминаваха през "Насиб" в южната част на Сирия преди 2011 г., а затварянето на пункта сериозно удари икономиката на Сирия и съседните държави.

Ливанският министър на икономиката коментира пред "Ройтерс" през юли, че пунктът е "жизненоважна артерия" за ливанската икономика и трябва да се постигне споразумение за повторното му отваряне.

Дамаск се ангажира в разговори с Аман през септември, за да възобнови маршрута през "Насиб".

Сделка: Бунтовниците предават оръжията си в Южна Сирия, Асад се изтегля от няколко града

Сделка: Бунтовниците предават оръжията си в Южна Сирия, Асад се изтегля от няколко града

Местни сили, ръководени от Русия, ще поемат контрола върху района

Йордания отрече съобщеното от Сирия. "Пунктът "Насиб" все още е затворен. Не е отворен за движение и преминаване на стоки и пътници", коментира в говорителката на правителството на Йордания, Юмана Гонаймат.

След официалното опровержение от страна на Аман, сирийските държавни медии излязоха с ново изявление от министерство на транспорта, в което се казва, че "логистичните подготовки за повторно отваряне вече са завършени, така че граничният пункт "Насиб" с Йордания ще работи от 10-ти октомври".