Антиправителствени активисти в Сирия призовават за пореден „Ден на гнева", въпреки че в протестните действия досега са загинали стотици хора.

Активистите апелират сирийския народ да организира демонстрации след петъчните молитви и да изрази своята солидарност с южния град Дараа, който стана център на протестното движение в страната, съобщава БиБиСи.

Към призивите за пореден „Ден на гнева" се е присъединила и забранената в Сирия ислямистка партия „Мюсюлмански братя." В разпространено изявление се казва: "Скандирайте в един глас в защита на свободата и човешкото достойнство, не позволявайте на тиранина да ви поробва!"

Правителството на Сирия от своя страна нареди на държавните служители и членовете на управляващата партия след петъчната молитва също да излязат на улицата и да проведат демонстрации в подкрепа на президента Башар Асад.

Междувременно светът за пореден път изрази възмущението си от жестокостта, с която сирийските власти потушават протестите.

Днес предстои ЕС да обсъди в Брюксел евентуално въвеждане на санкции срещу режима на президента Башар Асад, а в Женева на извънредно заседание се събира Съветът на ООН по правата на човека.

Според данните на сирийски правозащитници през шестте седмици от началото на протестите срещу президентския режим в страната са загинали най-малко 500 души. Подобно на народните вълнения в други арабски страни, антиправителствените прояви в Сирия до голяма степен се координират чрез социалната мрежа Facebook, където има създадена страница "Сирийска революция-2011", на която е публикуван призив за "петък на гнева".

Междувременно сирийските правозащитници поискаха да бъде направено международно разследване на престъпленията, извършени от правителството по време на народните въстания.

Много важно е да се проведе международно разследване, тъй като управляващите не са способни да сформират разследваща комисия, резултатите от дейността на която да не будят подозрение, заявиха правозащитници.

По думите им при потушаване на народното недоволство сирийските власти са използвали огнестрелно оръжие в 16 града, а в град Дараа и предградието на Дамаск - Дума, са задействани и танкове и тежка артилерия. Освен това, за разгонване на демонстрантите са използвани „услугите" и на снайперисти.