Сирийските власти обявиха съгласието си да допуснат инспекторите на ООН до района в покрайнините на Дамаск, за който се смята, че е бил поразен от химическо оръжие, предадоха информационните агенции.

По данни на сирийската опозиция, при химическата атака на 21 август са загинали най-малко 300 души.

Решението на властите беше обявено по държавната сирийска телевизия.

Преди това Белият дом заяви, че американските власти имат „съвсем малко съмнение" за това дали правителствените войски са използвали химическо оръжие от  .

Инспекторите на ООН по химическите оръжия пристигнаха в Сирия, за да разследват случаите на вероятна употреба на такива оръжия на три места в страната, сред които и град Хан ал Асал, където през март загинаха 26 души.

Досега не беше ясно дали сирийските власти ще допуснат инспекторите да проведат разследване и в покрайнините на Дамаск - последното засега място, за което беше разпространена информация за химическа атака.

Досега сирийското правителство отхвърляше информациите, че властите използват химически оръжия, като „нелогични и изфабрикувани" и заявяваше, че това са действия на „терористи".

Припомняме, Великобритания и Съединените американски щати заплашиха със „сериозен отговор" Сирия, ако се докаже, че страната е използвала химическо оръжие.

Преди това сирийските власти съобщиха, че в склад на терористи в Дамаск е открито химическо оръжие. Армейска част се натъкнала на тунел в район Джубар, където били скрити токсични вещества.

Малко по-късно неправителствената организация „Лекари без граници" съобщи, че в сирийски болници се лекуват около 3600 пациенти с „невротоксичен сиптом", от които 355 са починали.

Според организацията пациентите са пристигнали в няколко болници в Дамаск на 21 август - когато бе съобщено за проведени атаки с химическо оръжие в сирийската столица.

Премиерът Дейвид Камерън и президентът Барак Обама са провели 40-минутен разговор по телефона, предадоха от пресофиса на британския премиер, цитирани от BBC.

И двамата били дълбоко обезпокоени заради все по-ясните знаци, че става дума за умишлена атака с химически оръжия, провеждана от сирийския режим. Той и опозицията от своя страна пък се обвиниха един други за атаките.