Сирийските власти забраниха на посланиците на САЩ и Франция да напускат столицата на страната без да имат получено разрешение за това.

Външният министър на Сирия Валид Муалем подчерта, че ако разпореждането не бъде спазено, Сирия ще наложи подобни забрани и на посланиците на други страни.

Преди 10-ина дни поддръжници на президента Башар Асад нападнаха посолствата на САЩ и Франция в Дамаск. При нападението на американското посолство нямаше пострадали, но при атаката над френската дипломатическа служба наранявания получиха трима души.

Според данните една от причините е посещението на посланика на САЩ Робърт Форд в град Хама.

По-рано министерството на външните работи на Франция изрази своя решителен протест срещу сирийския посланик Ламиа Шакур след протестните акции срещу визитата на френския посланик в обхванатия от масови безпорядъци град Хама.

През изминалата седмица град Хама бе посетен от американския посланик Робърт Форд. Тогава сирийските власти определиха това посещение като опит за усложняване на ситуацията и заплаха за безопасността и стабилността на страната.

Според представители на вътрешното министерство на Сирия американският посланик се е срещнал в Хама с „терористи и ги е призовал към протести, насилие и отхвърляне на диалога."

Повече от три месеца и половина Сирия е обхваната от масови протестни действия. Те започнаха в южния град Дараа, но впоследствие се пренесоха и в други райони на страната. В сблъсъците между демонстранти и правителствени войски по последни данни са загинали повече от 1 350 души, като 340 са военнослужещите и представители на силите за безопасност.