Сирийската армия навлезе в град Тафас, разположен близо до опозиционния бастион Дараа, предаде „Ройтерс", като се позова на местни жители. Операцията е част от мащабна кампания за смазване на броженията срещу авторитарното управление на президента Башар ал-Асад.

Поне осем танка и пехотни съединения са навлезли в 30-хилядния град около 6:00 часа сутринта местно време. Според очевидци, войниците са блокирали центъра и след това са арестували местни младежи. В петък хора от цялата област се събраха в Тафас на протест срещу режима на Асад.

Обкръжен от бронирани машини е и съседният град Даел, разположен близо до магистралата към Йордания. Според наблюдатели, сирийската армия вече се изтегля от полуразрушения бивш бунтовнически бастион Дараа и започва да прочиства населените места в близост.

Танкове и войници навлязоха и в два от най-големите квартали на Хомс, като това е първо навлизане на силите за сигурност и в едномилионния град. Местни правозащитници са чули изстрели и експлозии. Сред загиналите при днешните сблъсъци има и 12-годишно дете.

В разположения на Средиземно море град Баняс масовите арести на опозиционни активисти продължават, след като вчера поне шестима души загинаха при сблъсъци между демонстранти и силите за сигурност. Според правозащитници, поне 200 души са в ареста, като сред тях има и 10-годишно момче.

Припомняме, протестите в Сирия започнаха на 18 март в разположения във важен земеделски регион град Дараа. Демонстрантите искат повече граждански свободи, намаляване на корупцията и рокади във властта.

Президентът Асад твърди, че протестите са част от международен заговор и в продължение на два месеца армията и полицията използват пълната си мощ срещу „въоръжени терористични групи". Между 700 и 800 са жертвите на конфликта до този момент.

Бащата на Башар, управлявалият 30 години Хафез ал-Асад, смаза брутално ислямистко въстание през 1982г., като се смята, че тогава са загинали около 30 000 души.