Сирийската армия прекоси границата на провинция Рака. Това стана, след като напредна в мащабна офанзива срещу екстремистите от „Ислямска държава”, съобщава „Ройтерс”, цитирайки Сирийския център за човешките права.

Офанзивата срещу джихадистите е подпомагана от руски въздушни удари. Те са нанесени по контролираната от терористичната групировка територия в източните зони на провинция Хама, близо до границата с Рака в петък. След това армията е достигнала до провинция Рака.

Рака е смятана за столица на „Ислямска държава”. Градът, заедно с Мосул в Ирак, са основни цели на онези, които се опитват да унищожат самопровъзгласения халифат на групировката.

Правителството няма присъствие в Рака от август 2014 г., когато „Ислямска държава” превзе военновъздушната база Табка и изби десетки пленени правителствени войници, допълва „Асошиейтед прес”.

Медийното крило на ливанската групировка „Хизбула”, която се бие заедно с правителствените сили, съобщи, че сирийските войски са достигнали границата на провинция Рака в събота, след като са напреднали с около 6 км в последните часове.

Сирийските войски започнаха офанзивата към провинцията в сряда.

Паралелно с това информационните агенции съобщават, че терористите от „Джабхат ал Нусра” са нанесли масиран удар по квартали и по летището на Алепо и позициите на сирийската армия.