Деца в Сирия са подлагани на "ужасяващи" изтезания, лишаване от свобода и отвличане, и тези жестокости трябва да бъдат по-добре документирани.

Това се посочва в доклад на британската благотворителна организация "Спасете децата", цитиран от Би Би Си. Докладът излиза в началото на годишната среща на Общото събрание на ООН.

Въз основа на показанията на сирийски деца-бежанци от благотворителната организация призовават Организацията на обединените нации да засили присъствието си в страната.

От доклада става ясно, че почти всяко дете е разказало, че е станало свидетел на убийството на член от семейството си.

Специалният пратеник на ООН Лакхдар Брахими вече предупреди, че ситуацията в Сирия е "изключително лоша и се влошава".

След като направи първото си посещение в Сирия след встъпването си в длъжност и след разговори в Съвета за сигурност, Брахими призна, че не разполага с цялостен план за постигането на мир в Сирия.

Въпреки че Сирия не е официално в дневния ред на годишната конференция на Общото събрание на ООН, се очаква проблемите в страната да доминират по време на дискусиите.

От организацията "Спасете децата" са документирали множество случаи на насилие над деца по време на продължаващия 18-ти месец конфликт в Сирия, началото на който датира от арестите и изтезания на деца в град Дераа, заради това, че бяха написали на стена добре познати лозунги от народните бунтове в Тунис и Египет.

15-годишно момче споделя пред организацията, че върху тялото му са гасени цигари, след като е бил затворен в сградата на училището му.
Друго дете разказва за изтезания с ток и престой в килия с разлагащи се тела. 16-годишен тийнейджър споделя, че е видял 6-годишно дете да умира, след измъчване и глад. Той заявява пред авторите на доклада: "Гледах го как умира. Оцеля в продължение на три дни и след това просто умря. Той беше изплашен през цялото време. Те се отнасяха с тялото му, сякаш е куче".

В доклада на „Спасете децата" действията са описани като "последователни, повтарящи се и ужасяващи".

Кет Картър - говорител на благотворителната организация заяви: "Нещата, които чух от деца, са абсолютно ужасяващи. Чух за измъчвани 10-годишни деца. Чувал съм за деца, осемгодишни, които са помагали за изваждането на мъртвите тела от отломките, със собствените си ръце".

Базираната във Великобритания благотворителна организация призова ООН да увеличи присъствието си в страната, да документира нарушения, така че на извършителите да може да бъде потърсена сметка.

Според ООН повече от 20 000 души са били убити от началото на антиправителствените протести в Сирия, започнали през март 2011 г. Според активисти обаче смъртните случаи са над 30 000.

Насилието в цялата страна продължава и днес. Активисти заявяват, че правителството е бомбардирало части на втория по големина град Алепо.

Местните координационни комитети - мрежата на опозиционерите активисти съобщават, че най-малко 40 души са загинали в боевете, включително 13 в Алепо. Групата твърди, че жертви са и три деца от едно семейство, убити при въздушни удари в централната част на Маади. Освен това от Сирийската обсерватория за правата на човека, съобщава, че петгодишно момиче и един мъж са били убити по време на бомбардировката на южния град Даел в област Дераа.
Сблъсъци между правителствените сили и бунтовниците са докладвани и в североизточните и северозападните квартали на столицата Дамаск.

Повече от 260 000 сирийци са избягали в съседни страни, според ООН. Също така се смята, че повече от 1,2 милиона души са вътрешно разселени, а 2.5 милиона се нуждаят от хуманитарна помощ.